ASA anbefales nu mod migræne nyhed

Sund skepsis fik danske sundhedsmyndigheder til at kigge canadisk MTV-rapport efter i sømmene. Og nu er acetylsalicylsyre (ASA) brusetablet det anbefalede førstevalg ved migræne. Således her håndkøbslægemidlet Treo fået indikationen migræne – næsten 50 år efter Sverige.

ASA er nu førstevalg ved migræne

ASA brusetablet er blevet de danske myndigheders anbefalede førstevalgsmedicin ved migræne. Nu kan migræneplagede danskere slippe for at tilbringe formiddagen i lægens venteværelse for at få fat i et lægeordineret middel mod migræne. Treo har nemlig fået indikationen migræne fordi det er veldokumenteret, at håndkøbslægemidlet ASA som brus hjælper lige så godt som lægeordineret medicin (triptaner).

Mangelfuld canadisk rapport banende vejen

I 2007 offentliggjorde Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health en MTV-rapport om behandling af migræne. Men i rapporten sammenlignede man kun effekten af triptaner. Det vakte forundring i Sundhedsstyrelsen.

I november 2008 kommenterede Monitorering og Medicinsk Teknologivurdering i Sundhedsstyrelsen den canadiske rapport - man medtog her fire kliniske undersøgelser, der sammenligner effekten af triptaner og acetylsalicylsyre. Resultatet var klart - der er ingen statistisk signifikant forskel mellem ASA og triptaner, når det kommer til smertelindring af migrænehovedpine og migrænesymptomer.
Derfor konkluderede Sundhedsstyrelsen, Monitorering og Medicinsk Teknologivurdering, at ASA som brus er førstevalgsmedicin

Svenskerne har vidst det siden 1961

I Sverige har Treo haft migræne indikation siden 1961, hvor produktet blev godkendt.
Efter Sundhedsstyrelsens konklusion søgte J&J Lægemiddelstyrelsen om udvidelse af Treo’s indikation til at omfatte migræne. Godkendelsen kom i juni 2010.