B-vitamin et nyt våben mod Alzheimers nyhed

B-vitamin kan tilsyneladende bremse udviklingen af Alzheimers hos ældre, det viser ny undersøgelse udført af Engelske og Norske forskere

B-vitamin halverede hjerneskrumpning

Undersøgelse viste, at store doser af B6, B12 og folsyre, kunne halvere hastigheden af hjernes skrumpningsproces – en proces, som sættes i forbindelse med hukommelsestab og demens blandt ældre.

Vores hjerner skrumper når vi bliver ældre. Når vi fylder 60 år kan hjerne skrumpe op til 0,5 procent om året. Men hos mennesker som er diagnosticeret med MCI (mild cognitive impairment) skrumper hjernen med 1 procent og hos Alzheimers patienter med 2,5 procent om året.

Forsøg med klare resultater

I forsøget deltog 187 mennesker over 70 år, som alle var diagnosticeret med MCI. 168 af deltagerne deltog i hele forsøget, hvor de bl.a. Blev MRI scannet for at forskerne kunne følge hjernes skrumpningsproces. Halvdelen af deltagerne fik dagligt udleveret B-vitamin mens den anden halvdel fik udleveret placebo.

Efter to år kunne forskerne konstatere, at gruppen, som havde modtaget b-vitamin, i gennemsnit havde sænket skrumpnings hastigheden med 30 procent og nogle patienter helt op til 53 procent.

Forskerne fandt også, at personerne med den mindste skrumpning af hjernen klarede sig bedst i kognitive test.

For tidligt at glæde sig

Man kender endnu ikke risikoen ved at indtage så høje doser af B-vitamin og tidligere undersøgelser tyder på, at der en sammenhæng med et højt indtag ad folinsyre og cancer

Professor Helga Refsum, fra Oslo Universitet, som er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen siger:

- Som forsker er jeg ikke tilfreds med at der kun findes en undersøgelse, og der vil nu komme en stor debat omkring forskningsresultaterne. Men resultaterne af undersøgelsen er utrolig overbevisende og det kan være svært at argumentere imod brugen af B-vitamin.

Resultatet er offentliggjort i PLoS ONE