B-vitamin kan bremse Alzheimers nyhed

De mennesker som er i risiko for at udvikle Alzheimers, kan muligvis bremse udviklingen ved at spise B-vitamin, det viser en ny undersøgelse. Alzheimers ekspert opfordrer ældre som er i højrisiko for at udvikle Alzheimers til at tage B-vitamin for en sikkerhedsskyld.

Kosttilskud kan bremse MCI

I følge forskerne af undersøgelsen så er et forhøjet indholdet af aminosyren homocystein i blodet, en risiko faktor i forhold til at udvikle Alzheimers. Man har også længe vist, at tilskud af B-vitamin kunne sænke indholdet af aminosyren i blodet. Men det har været usikker om hvorvidt et kosttilskud kunne bremse udviklingen fra MCI (mild cognitive impairment) til Alzheimers.

Engelske forskere ved Oxford Universitet har påvist at patienter, med MCI, som tog høje koncentrater af B-vitaminerne B6, B12 og folsyre, klarede sig bedre i kognitive tests end placebo gruppen.

Læs også : B-vitamin et nyt våben mod Alzheimers

B-vitamin beskytter hjernen mod Alzheimers

Forskerne David Smith og Gwenaëlle Douaud MRI scannede 200 frivillige ældre med MCI og fulgte dem over en periode på 2 år.

Forskerne fandt ud af, at specielt de områder i hjernen som bliver mest ramt af Alzheimers - herunder hippocampus og cerebellum, var bedre beskyttet i den gruppe som tog B-vitamin end i gruppen som fik snyde vitaminer

Læs også: Alzheimers - symptomer

Læge: hellere B-vitamin end ingenting

Simon Ridley , som er læge og arbejder for Alzheimer's Research UK, som er en velgørenhedsorganisation, udtaler til New scientist, at undersøgelsen er positiv, men det er vigtigt at understrege, at ikke alle MCI patienter udvikler Alzheimers, men synes at ældre med MCI eller, som er i risiko for at udvikle Alzheimers, bør tage ekstra B-vitamin

- At spise ekstra vitaminer, er forholdsvis risikofrit, så jeg synes vi læger skal spørge os selv, om der er nogen grund til at ældre ikke skulle tage ekstra b-vitamin, hvis de er i højrisiko for at udvikle MCI eller Alzheimers

B-vitamin bremser hjerneskrumpning

Allerede i 2010 lavede engelske og norske forskere et forsøg, hvor de kunne se, at de kunne bremse den hastighed hjernen skrumper med hos MCI patienter og Alzheimers patienter, ved at give dem høje doser af B-vitamin i form af B6, B12 og folsyre (på engelsk folic acid)

Læs undersøgelsen på PNAS her