Bakterier føjer endnu en brik til forståelsen af børneastma nyhed

Op mod 20 pct. af småbørn har astma, og sygdommen belaster både børn, forældre og samfund. Derfor er der store perspektiver i forskningen ved COPSAC på Dansk BørneAstma Center, der følger op på deres opdagelse af, at bakterier kan forårsage astma.

Hvad er årsagen til, at spædbørn, der har symptomer på astma, også har store mængder hvide blodlegemer i lungerne – som om deres små kroppe aktivt arbejder på at bekæmpe en infektion? Sammenhængen passer ikke ind i den herskende opfattelse af, at astma ikke er en infektionssygdom.

Sammenhæng mellem bakterier og astma

Professor Hans Bisgaard undrede sig, og det var den undren, som for over ti år siden fik ham til at gå i gang med at undersøge spædbørn for bestemte sygdomsfremkaldende bakterier.

Resultaterne gav genlyd i den internationale forskerverden i 2006 og 2007, da Hans Bisgaard og de øvrige forskere på COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood) ved Dansk BørneAstma Center offentliggjorde deres forskningsresultater omkring bakterier i luftvejene og børneastma. Først i New England Journal of Medicine og sidste efterår i British Medical Journal.

Undersøgelserne viste, at også bakterier kan spille en afgørende rolle i forhold til at fremkalde astma hos børn, måske en lige så stor rolle som virusinfektioner, der indtil i dag har været det primære fokus.