Beskyt dit hjerte: Få en hund nyhed

Har du en hund? Så er din risiko for at dø af din hjertekarsygdom lavere.

Der er få ting, der er så skønt som at komme hjem til en hund, der er glad for at se dig. Men det er ikke det eneste gode ved at have en hund. Hundeejere har nemlig lavere risiko for at dø af en hjertekarsygdom. Det skriver BBC.

3,4 millioner svenskere har deltaget i en undersøgelse, der viser, at hjertekarsygdomme er mindre hyppige hos folk, der har en hund. Deltagerne i undersøgelsen var alle sammen mellem 40 og 80 år.

Aktive mennesker har hunde

Men det er ikke de lange hår på alle dine møbler eller den overvældende velkomst, der mindsker din risiko for hjertekarsygdomme. Forskerholdet mener nemlig, at det især er aktive mennesker, der får en hund.

Er man ikke aktiv inden, man får en hund, så bliver man det, når man får hund. De skal jo som bekendt luftes – og gerne flere gange om dagen.

Hundeejere er også mere sociale end folk, der ikke har en hund. Det har også en positiv effekt på dit hjerte.

Hundens snavs gør dig hårdhudet

En tredje faktor, der spiller ind på dit hjertes helbred, er kroppens mikrobiom. Mikrobiom er en fælles betegnelse for alle de mikroorganismer, der lever i din krop – blandt andet bakterier.

Når din hund kommer ind med mudder, blade og andet skidt, er det ikke kun en dårlig ting. For det betyder, at du bliver udsat for andre bakterier, end du ellers ville have mødt. Det påvirker din bakteriesammensætning og udvikler din tolerance.

Større fordele, hvis du bor alene

Forskerholdet bag undersøgelsen siger til BBC, at de positive effekter er større, hvis du bor alene:

”Resultatet viser, at folk, der har en hund og bor alene, har en 33% mindre risiko for at dø af et hjerteanfald og 11% mindre chance for overhovedet at få et hjerteanfald, end folk, der bor alene og ikke har en hund”. Det siger Mwenya Mubanga fra Uppsala Universitet, der har ledet undersøgelsen, til BBC.

Det har ellers tidligere være påvist, at folk, der bor alene, har en forhøjet risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

”Måske kan en hund stå i stedet for et vigtigt familiemedlem for enlige,” siger Mwenya Mubanga til BBC.

Lavest risiko ved jagthunde

Forskerne fra Sverige fandt ud af, at risikoen for at få et hjerteanfald, er allermindst, hvis du har en jagthund. Det kan blandt andet være en terrier, retriever eller en støver som fx en bassethund.

Der er altså mange gode grunde til at få en hund, og nu er et sundere hjerte også en af dem.

”Men som mange hundeejere nok er enige i, er glæden ved en, nok den største grund til få en,” siger Mwenya Mubanga til BBC. ”Om så du er hundeejer eller ej, er fysisk aktivitet en effektiv vej til et su