Børn med ADHD har øget risiko for skizofreni og maniodepresiv nyhed

Svenske forskere har fundet en mulig genetisk sammenhæng mellem ADHD og skizofreni og maniodepressiv sygdom (bipolar sygdom). Forsker fandt også at sygdommene er avelige. De nye resultater viser at sygdommene, har samme genetiske baggrund, hvilket man ikke tidligere har ment.

Forskere har længe været interesseret i om og hevt. hvordan, der er en sammenhæng mellem neuropsykiatriske handicap i barndommen som f.eks. ADHD og alvorlige psykiatriske lidelser hos voksne.

Læs også: Hvad er Bipolar sygdom - maniodepressiv sygdom

Svenske forskere fra Karolinska Instituttet har nu undersøgt data fra det svenske nationale register, for at se om der er en sammenhæng mellem ADHD, Skizofreni og manodepressiv sygdom (bipolar sygdom).

Læs også: Hvad er ADHD

60.000 ADHD patienter med i undersøgelse

Forskerne har undersøgt over 60.000 individer med ADHD og deres slægtninge. Forskerne opdagede, at patienter med ADHD har en høj risiko for at udvikle skizofreni og maniodpressiv sygdom. Forskerne opdagede også, at der var en større sansynlighed for at en nær slægtning dvs forældre, søskende eller børn havde samme sygdom. Risikoen for at udvikle Skizofreni og bipolar sygdom, var halvt så stor hos f.eks. halvsøskende (anden-grads slægtninge), end hos søskende m.m (første grads –slægtninge).

Læs også: Skizofreni - Symptomer og behandling

- Vores undersøgelse understøtter den teori at ADHD, skizofreni og bipolar sygdom delvis har samme genetiske baggrund, siger Dr Henrik Larsson, associate professor på Karolinska Institutetets Department of Medicinal Epidemiology and Biostatistics, og fortsætter
- Studiet belyser sammenhængen mellem lidelser, som vi tidligere mente ikke havde nogen sammenhæng.

Undersøgelsen er offentliggjort i The British Journal of Psychiatry - Læs abstrakt af undersøgelsen her