Brug kun antibiotika når det er nødvendigt nyhed

18. november er europæisk antibiotikadag. Dagen bruges herhjemme til at gøre opmærksom på, at vi skal bruge antibiotika med omtanke og kun, når det er nødvendigt. Overforbrug fører til modstandsdygtige bakterier, og vi risikerer, at antibiotika ikke virker, når vi for alvor har brug for det.

En ny hjemmeside skal hjælpe danskerne med kun at tage antibiotika, når det er nødvendigt.

Brug ikke antibiotika for en sikkerheds skyld

”Høj feber. Så skal jeg have antibiotika!” Sådan tænker mange. Men det er ikke altid nødvendigt med antibiotika, selv om man har en infektion. I mange tilfælde virker antibiotika slet ikke. Antibiotika virker kun mod bakterier, og mange halsinfektioner og luftvejsinfektioner som forkølelse og influenza skyldes virus.

Heller ikke, når der er tale om bakterier, er det altid nødvendigt med en antibiotikakur. Mange infektioner går nemlig over af sig selv med lidt tålmodighed.

- Det er langt fra altid nødvendigt at behandle med antibiotika. Infektioner går ofte over af sig selv i løbet af nogle dage. Undersøgelser viser, at ved mellemørebetændelse forkorter antibiotika kun sygeperioden i gennemsnit med én dag,siger Robert Skov, overlæge ved afdeling for Mikrobiologi og Infektionskontrol, Statens Serum Institut.

Læs også
: Influenza - sådan lindrer du

Til kamp mod resistente bakterier

Det er vigtigt at begrænse forbruget af antibiotika, da et overforbrug kan føre til, at bakterier bliver resistente, og det budskab sætter den europæiske antibiotikadag 18. november fokus på. Resistente bakterier er et stigende problem over hele verden, og det kan være meget svært at få has på infektioner med disse bakterier. Infektioner, der burde være nemme at slå ned, kan ende med at blive livstruende.

I Danmark er forbruget af antibiotika til mennesker steget med 23 % siden 2003 og er større end i både Sverige og Norge.

Ny hjemmeside rådgiver danskerne

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Dansk Selskab for Almen Medicin, Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Statens Serum Institut er gået sammen om at lave en hjemmeside, som informere om hvornår man bør bruge antibiotika, og hvornår man ikke bør.

Besøg hjemmesiden www.antibiotikaellerej.dk her