Salt i brusetabletter øger risikoen for blodprop og blødning i hjernen nyhed

Brusetabletter indeholder så meget salt, at de på langt sigt kan påvirke blodtrykket. Det viser forskning offentliggjort i det ansete, britiske, medicinske tidsskrift British Medical Journal. Et forhøjet blodtryk kan give hjerteproblemer og øger risikoen for at få en blødning eller en blodprop i hjernen.

Derfor bør brusetabletter mærkes med ”højt saltindhold”, mener Hjernesagen og professor, dr. med. Hans Ibsen. Sidste år blev der solgt 21,5 millioner døgndoser brusetabletter herhjemme.

Personer med højt blodtryk bør undgå brusetabletter

Flere end 1,3 millioner personer indgik i det britiske studie, der viser, at de, der tog saltholdige brusetabletter, havde 22 % højere risiko for blødning eller blodprop i hjernen, sammenlignet med personer, som anvendte almindelige tabletter. Det var syv gange mere sandsynligt, at de udviklede et forhøjet blodtryk end kontrolgruppen, og risikoen for, at de døde tidligt, var 28 % højere. Forskningen viser ikke entydigt, at brusetabletterne er den eneste udløsende faktor, men konklusionerne bør føre til mærkning af brusetabletter, mener Hjernesagen. Og man bør undgå brusetabletter til personer med for højt blodtryk.

Brusetabletter bliver udskrevet af læger herhjemme og solgt i håndkøb. Sidste år blev der solgt 21,5 millioner døgndoser herhjemme, alene i smertestillende midler.Dertil kommer vitaminer, kalk og zink, der også findes som brusetabletter.

Læs også: Sådan kan du teste om du har en blodprop i hjernen

Salt giver blodpropper

Det er saltet (Natrium) i tabletterne, der er risikabelt. Ifølge studiet får en person, der tager det højest anbefalede antal brusetabletter på et døgn, typisk 6-8 gram mere salt end det anbefalede daglige indtag på 6 gram, alene via medicinen. Og det kan på langt sigt være farligt for helbredet.

- Brusetabletter af enhver slags bør være mærket med, at de har et højt saltindhold. Det er ikke nok at skrive det på indlægssedlen, mener professor, dr. med. Hans Ibsen, overlæge på Holbæk Sygehus og medlem af bestyrelsen i Dansk Hypertensionsselskab. (Hypertension = forhøjet blodtryk)

Salt påvirker blodtrykket, og et for højt blodtryk kan dels give hjertesygdomme, dels udløse en blodprop eller blødning i hjernen.

Læs også: Pas på saltet - sådan spiser du mindre salt

Forbrugere bør kende risikoen

- Nogle foretrækker brusetabletter, fordi de har svært ved at sluge almindelige tabletter, eller fordi den type medicin optages hurtigere i kroppen, men de bør kende den risiko, der kan være ved saltindholdet, mener dr. med. Hans Ibsen og fortsætter:

- De fleste vil jo sagtens kunne anvende almindelige tabletter, så man behøver ikke at udsætte sig for risikoen ved alt for høj saltindtagelse.

Hjernesagen er landsforening for mennesker ramt af blødning eller blodprop i hjernen, andre hjerneskadede og deres familier, og her mener man også, at forbrugerne skal advares mod det høje saltindhold.

- Vi ved, at hver anden blodprop eller blødning i hjernen kan undgås, hvis vi har styr på blodtrykket. Derfor mener vi klart, at brusetabletter skal mærkes med det høje saltindhold og at læger bør lade være at udskrive den type medicin til mennesker med risiko for forhøjet blodtryk , siger direktør i Hjernesagen Lise Beha Erichsen.

Læs også: Forhøjet blodtryk - årsag, symptomer, behandling

Hver dag får 35 danskere en blødning eller blodprop i hjernen. For de, der overlever, betyder det ofte en tilværelse med voldsomme følger som lammelser og tale- og sprogproblemer, og skjulte handicap som udpræget træthed, mangel på initiativ og overblik.