C-vitamin forebygger ikke forkølelse nyhed

C-vitamin forebygger ikke en forkølelse. En undersøgelse af 67 medicinske studier om forbyggelse af forkølelse, konkluderer at stort set ingen af de populære remedier har nogen effekt.

Forkølelse er big business

Hvert år bruger vi millioner af kroner på forebyggelse og behandling af vores forkølelser med vitaminer og urter, men nu viser en stor undersøgelse publiceret i Canadian Medical Association Journal, at de mest almindelige remedier, som f.eks. echinamin, ginseng og C-vitamin ikke har nogen beviselig effekt.

Læs også: Forkølelse (Rhinitis, Snue)

Tag zink og vask hænder

Ifølge studiet kan man derimod med fordel tage et zinktilskud, hvis man ønsker at undgå en forkølelse. To forsøg, hvor børn fik 10-15 mg. zink om dagen, viste at deres forkølelsesrate faldt i forhold til andre børns, hvilket forskere mener også gælder for voksne, som tager zinktilskud. -Det der beviseligt kan forebygge en forkølelse er, at vaske hænder og måske tage et zinktilskud, siger Dr Michael Allan fra University of Alberta til The Daily Telegraph. Desuden fandt de ud af, at parcetamol og ibuprofen er effektive i forhold til at slå feberen ned, og at honning kan hjælpe på ondt i halsen.

Læs også: Tilbagevendende hoste og forkølelse

Mellem 2 og 6 forkølelser om året

Voksne er gennemsnit forkølet 2-3 gange om året, mens børn bliver forkølet ca. 6 gange om året. Det er kun ca. én forkølelse ud af 20, som stammer fra bakterier. Resten er forårsaget af virus, som ikke kan behandles med penicillin. Det var Nobelpristager, Linus Pauling, der mente, at C-vitamin både kunne forebygge og lindre forkølelse. Derefter blev vitaminet meget populær op igennem 70’erne, og er idag ét af det mest solgte vitaminer.

Læs her: http://www.cmaj.ca/content/early/2014/01/27/cmaj.121442