C-vitamin kan forkorte patienters tid på intensiv nyhed

C-vitamin kan være en omkostningseffektiv måde at reducere den tid patienterne bruger i intensiv pleje. Det er resultatet af en analyse af beviser fra offentliggjorte forsøg.

Medical News Today rapporterer historien om at Dr. Harri Hemilä fra Helsinki Universitet i Finland og Dr. Elizabeth Chalker fra University of Sydney i Australien har udgivet en artikel i tidsskriftet Nutrients, hvori de forklarer, hvordan de fandt de "statistisk stærke beviser", der førte til deres konklusion.

En samlet analyse af data fra et dusin forsøg viste, at patienterne der fik C-vitamin reducerede tiden i intensivafdelingen med i gennemsnit 8 procent.

Forfatterne hævder ikke, at beviserne er tilstrækkelige til at retfærdiggøre ændringer i praksis.

De hævder dog, at deres resultater tjener som "proof of concept" og opfordrer til yderligere forskning for at undersøge effekten af ​​C-vitamin på intensiv-patienter.

- I yderligere undersøgelser" skriver de ", bør dosis-respons forholdet undersøges grundigt, og oral og intravenøs administration skal sammenlignes direkte.

Intensiv pleje og C-vitamin

På intensive afdelinger modtager patienter 24-timers pleje og livsstøtte fra et specialiseret personale.

Patienternes årsag til indlæggelse på intensiv kan have mange årsager. Fx kirurgi, hjertesvigt, slagtilfælde, trafikulykker, alvorlige forbrændinger, alvorlige infektioner og kronisk sygdom.

C-vitamin er afgørende for menneskers sundhed, men kroppen afhænger af tilførsel fra kosten, da den ikke selv kan producere det, eller lagre det.

Forskere har beskrevet vitamin C som en "funktionel fødevareingrediens", fordi den er "biologisk aktiv" og har "klinisk dokumenterede virkninger", der hjælper med at forebygge, håndtere og behandle kroniske sygdomme.

De måder, hvorpå vitamin C virker i kroppen, er kompleks og indviklet. Forbindelsen tjener mange roller i mange processer. For eksempel hjælper det med

  • at lave proteiner, der er essentielle for energiproduktion i celler
  • opretholder blodtryk
  • og har andre kardiovaskulære funktioner.

Kontrollerede forsøg har også afsløret, at C-vitamin kan

  • forkorte varigheden af ​​forkølelsen
  • reducere blodglukosen hos personer med diabetes
  • nedsætte blodtryk
  • åbne sammenbrudte luftveje
  • og nedsætte rate af atrieflimren

Fordi visse sygdomme og tilstande kan medføre dramatiske reduktioner i kroppens tilførsel af C-vitamin, har folk på hospitaler ofte meget lave niveauer i blodet.

For eksempel kan infektioner, kirurgi, forbrændinger og andre former for fysiologisk stress forårsage et pludseligt fald i C-vitamin på grund af den måde, de påvirker kroppens stofskifte på.

For at bevare blodniveauet af C-vitamin, der er på niveau med de friske mennesker, skal en kritisk syg person bruge ca. 4 gram C-vitamin pr. dag. Dette er betydeligt mere end 0,1 g dagligt C-vitamin, som en sund person har brug for.

Læs også: C-vitaminprodukter i hudplejeserier

C-vitamin reducerede tiden i ICU

På grund af den udbredte virkning af vitamin C i menneskekroppen og det faktum, at meget syge mennesker har brug for meget højere daglige doser end raske individer, besluttede Dr. Hemilä og Chalker at undersøge beviserne for, hvordan C-vitamin påvirker den tid, som folk bruger på intensivafdelinger.

Ved at søge databaser for offentliggjorte undersøgelser, der kunne være relevante for et sådant spørgsmål, identificerede forfatterne 18 kontrollerede forsøg, der dækkede i alt 2.004 patienter. Af disse forsøg havde 13 undersøgt hjerteoperationspatienter.

En samlet analyse af 12 af forsøgene, der dækkede i alt 1.766 patienter, viste, at administration af C-vitamin reducerede opholdets længde med i gennemsnit 7,8 procent.

En analyse af seks af forsøgene viste også, at patienterd er fik doser af C-vitamin i området fra 1 til 3 g. pr. dag, reducerede tiden med i gennemsnit 8,6 procent.

I tre af forsøgene havde intensivpatienterne krævet mere end 24 timers respiratorbehandling. En analyse af deres data viste, at C-vitamin reducerede den tid, folk krævede respiratorbehandling med 18,2 procent.

Forfatterne konkluderer:

- I betragtning af de ubetydelige omkostninger ved C-vitamin er endda en 8 procent reduktion i opholdet værd at undersøge.