Chikungunya Feber – En fætter til Zika & Dengue virus infektion som spredes hastigt nyhed

Netop som de første dødsfald knyttet til Zika virus rapporteres begynder der at være opmærksomhed på den lignende sygdom – Chikungunya Feber.

Infektionstype og smittekilde

Chikungunya er en virussygdom, som spredes af myg, og specielt af de to vigtige moskito arter Aedes Aegypti og Aedes Albopictus, som også overfører Dengue og Zika samt andre tropesygdomme. Disse arter stikker i dagtimerne – hyppigst i de tidlige morgentimer og sidst på eftermiddagen. Begge arter stikker udendørs men Aedes Aegypti stikker også indendørs. Der er ingen direkte person-til-person smitte.

Sygdommens art

Chikungunya som stammer fra Tanzania i Afrika er en akut febril sygdom med pludseligt indsættende feber og ledsmerter, som især påvirker hænder, håndled, ankler og fødder. De fleste patienter kommer sig efter et par dage, men i nogle tilfælde kan ledsmerterne vare i uger, måneder eller endda længere.

Andre almindelige tegn og symptomer omfatter muskelsmerter, hovedpine, udslæt. Lejlighedsvis ses tilfælde af gastrointestinale klager, øjne, neurologiske og hjerte komplikationer.

Symptomer i inficerede individer er ofte milde og infektionen kan gå ukendt eller være fejldiagnosticeret i områder, hvor dengue og zika feber forekommer.

På 2½ år har Chikungunya spredt sig til store dele af det amerikanske kontinent

Chikungunya var indtil et par år siden begrænset til Afrika syd for Sahara, Sydøstasien og tropiske områder af det indiske subkontinent, samt øer i syd-vestlige Indiske Ocean (Map). Men i december 2013 blev det første tilfælde i Sydamerika diagnosticeret i Fransk Guiana og Chikungunya har siden spredt sig til store dele af det amerikanske kontinent, og der er også konstateret tilfælde i Frankrig og Italien oplyser US organisationen Center for Disease Control and Prevention.

Hvorfor spredes Chikungunya så voldsomt.

Vi er tilbage til konsekvenserne af den globale opvarmning som betyder at de tropiske moskitotyper som bærer denne virus breder sig til områder hvor det tidligere har været for køligt for deres eksistens. Som udviklingen er, kan det udmærket forventes at disse moskitoer breder sig yderlige til områder som Sydtyskland og andre Europæiske lande.

Sundhedsguiden har tidligere rapporteret om eksplosiv udbredelse af Dengue feber på ferieøen Madeira. Læs artiklen her.

Risiko og forholdsregler for rejsende

I lande eller områder i fare og i områder med igangværende epidemier. Rejsende bør tage forholdsregler for at undgå myggestik under både dag og nat.

Behandling

Der er ingen specifikke antivirale lægemidler og ingen kommerciel vaccine. Behandlingen er primært rettet mod at lindre symptomerne, især ledsmerter.