Coronasmitte kan føre til alvorlige kroniske sygdomme efter raskmelding nyhed

Nye studier viser at smitte med coronavirus kan føre til varige mén og alvorlige kroniske sygdomme som kronisk træthed, efter raskmelding.

Eksperter har advaret mod risikoen for at Covid-19 kan føre til en række alvorlige kroniske følgesygdomme og påvirke helbredet i langt længere tid end først antaget.

De første studier på emnet fokuserede i høj grad på coronavirus’ effekt på åndedrætssystemet, men nu har forskere fundet indikationer på at smitten kan skade blodomløbet og hjernen.

”Vi er stadigvæk på et meget primitivt stadium med hensyn til at forstå de langvarige virkninger af denne pandemi,” sagde Dr. Harvey Moldofsky, tidligere professor i psykiatri og medicin ved University of Toronto's Center for Sleep and Chronobiology. ”Men det er klart, at det ikke kun angriber lungerne, det er overalt.”

Læs også: 5 gode øvelser til hjemmetræning uden redskaber

Baseret på min erfaring med Sars er jeg dybt bekymret over, at vores definition af raskmeldt' er alt for snæver. Det er sandsynligt, at nogle patienter vil opleve kroniske træthedssyndromer i måneder eller endda år efter en indledende infektion, ”sagde Dr. Moldofsky til det britiske medie The Telegraph.

Kronisk træthedssyndrom er en tilstand med træthed og flere diffuse symptomer i mere end 6 måneder. Symptomerne på kronisk træthed er blandt andet ekstrem træthed, smerter i muskler og led, koncentrationsproblemer samt angst- og depressionssymptomer. Varigheden af sygdommen er meget forskellig og kan vare fra måneder til flere år.

I et studie, som blevet ledet af Dr. Moldofsky, efter SARS udbruddet i 2002-2003, kom det også frem at nogle patienter led af symptomer for kronisk træthedssyndrom i lang tid efter raskmelding. SARS og Covid-19 minder på mange punkter om hinanden og er begge coronavirusser.

Studiet, som blev foretaget på 22 “raskmeldte” canadiske SARS-patienter, undersøgte hvilke sundhedsmæssige udfordringer der forhindrede dem fra at vende tilbage til en normal hverdag.

I et andet studie af the American Medical Association i 2019, fandt man 40% af kinesiske raskmeldte SARS-patienter oplevede symptomer på kronisk træthed, mens 27% opfyldte USA’s sundhedsmyndigheders definition for kronisk træthedssyndrom.

Læs også: Danske forskere har udviklet en effektiv antistoftest

Paul Hunter, professor i medicin ved University of East Anglia, siger dog at andelen af Covid-19 patienter med kronisk træthed kan være mindre, da “SARS havde tendens til at være en mere kritisk sygdom”.

Han tilføjede: ”Det er alt for tidligt at estimere, hvilken andel der vil udvikle kronisk træthed, da den formelle diagnose kræver, at symptomer varer mindst seks måneder. I den akutte fase rapporteres træthed i cirka en tredjedel af tilfældene. Men kun en del af disse vil gå videre til kronisk træthedssyndrom.”

Annonce: Apopro Online Apotek - Personlig rådgivning, lave netpriser, dag-til-dag levering

Eksperter har advaret om, at undersøgelser, der undersøger de langsigtede sundhedsvirkninger af en Covid-19-infektion, skal prioriteres.

”Forskning om, hvordan virussen påvirker hjernen, er i de meget tidlige stadier,” fortalte professor Sir Simon Wessely, tidligere præsident for Royal College of Psychiatrist, til The Telegraph.

”Vi ved ikke, om Sars-Cov-2 forårsager kronisk træthed eller ikke. Men vi er nødt til at foretage undersøgelser af dem, der er inficeret af Covid-19 så hurtigt som muligt”