Danmark vil nu teste flere for coronavirus nyhed

Sundhedsmyndighederne har besluttet at gennemføre en mere offensiv teststrategi mod coronavirus. Dette kommer efter kritik af manglende tests samt meldinger om manglende testudstyr.

Før var det ellers kun alvorligt syge patienter, som kunne få lov til at blive testet, men nu har sundhedsmyndighederne ændret strategi til at teste langt flere. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet kommet frem at Sundhedspersonale, som har haft direkte kontakt med coronasmittede patienter og som selv udviser symptomer, har haft svært ved at få adgang til at blive testet.

Læs også: Overblik: Disse områder i landet er hårdest ramt af coronavirus

De nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen er nu:

  • Alle med mistanke om moderat til svær COVID-19, hvor mistanken fastholdes efter en klinisk vurdering i en COVID-19-vurderingsenhed på sygehus, skal testes.
  • Fødende kvinder, der er visiteret til fødsel på en fødeafdeling, og hvor der er mistanke om COVID-19 skal ud fra et forsigtighedsprincip testes.
  • Nyfødte børn skal testes, såfremt de har symptomer
  • Personer med let til moderate symptomer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektor, ældrepleje, arbejde med socialt udsatte eller andre helt særlige nøglefunktioner i samfundet, kan henvises såfremt arbejdsgiver finder det hensigtsmæssigt med hurtig raskmelding. Det er den praktiserende læge, der henviser efter vanlige principper.
  • Der skal være en særlig opmærksomhed og lavere tærskel for sårbare grupper med henblik på vurdering og test.

Hvor der indtil torsdag blev testet omkring 1.000 personer om dagen, er der nu skruet op til at der kan testes op imod 3.000 personer om dagen.

Kommer efter opfordring fra WHO

WHO har anbefalet at man tester så mange så muligt for coronavirus, så man kan lokalisere og isolere smitteudbruddet.

Sydkorea har haft succes med at inddæmme smitten ved hjælp af massetests, og de danske myndigheder har fået kritik for ikke at følge WHO’s anbefalinger.

Annonce: Apopro.dk - Danmarks Online Apotek - Nemt, Enkelt og Billigt - Bestil hverdage inden 12:30 - levering i morgen.

I starten af coronaudbruddet havde Danmark en såkaldt inddæmningsstrategi, hvilket gik ud på at registrere og inddæmme alle smittetilfælde. Danmark skiftede dog den 11. marts til en afbødningsstrategi, hvilket betød at kun folk med alvorlige symptomer havde mulighed for at blive testet.

Grundet de manglende tests har afbødningsstrategien medført et stort mørketal, så der ikke er et reelt overblik over hvor mange smittede der er i Danmark.

Fortsat mangel på testudstyr

Selvom Danmark nu har opjusteret for antallet af tests, oplyser Sundhedsministeriet at der stadigvæk er mangel på materialer, testkits og personale.

“Det er centralt, at teststrategi og testkapacitet følges ad, og at indsatsen kan og skal opgraderes i takt med, at vi forøger testkapaciteten”, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Læs også: Bør Danmark teste flere for coronavirus?

Hvis du vil modtage de seneste nyheder om coronavirus og andre sundhedsrelevante informationer, kan du tilmelde dig Sundhedsguidens nyhedsbrev under artiklen.

Er du læge eller har du en coronahistorie, som du vil dele, kan du kontakte os på [email protected]