1 mio. kr. til dansk forskning i øjensygdommen AMD nyhed

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er den hyppigste årsag til blindhed i Danmark. Mandag den 21. maj uddelte Grevinde Alexandra på vegne af Dansk Blindesamfund og Øjenfonden 1 mio. kroner til bekæmpelse af AMD.

Forestil dig, du har svært ved at læse, svært ved at se fjernsyn, svært ved at tilberede og spise mad og svært ved at genkende ansigtstræk på de mennesker, du møder i din hverdag.

Hver tredje ældre får AMD

Hver tredje dansker over 70 år rammes af øjensygdommen AMD, og ovenstående eksempler er scenarier fra et liv med AMD. For Dansk Blindesamfund er AMD en alvorlig sygdom. Langt størstedelen af foreningens ældre medlemmer er blevet synshandicappede netop som følge af AMD.

Læs også: AMD - symptomer, årsag, behandling

- De sidste 10 år er risikoen for - som dansker - at blive blind som følge af AMD halveret, men vi kan stadig nå længere, siger Dansk Blindesamfunds landsformand, Thorkild Olesen, mens han henviser til en videnskabelig rapport fra Glostrup Hospital, der blev offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Ophthalmology tidligere på året.

- Jeg tror virkelig, der er store ting på vej inden for forskning i AMD, og det er også derfor, vi gerne vil give forskningen en håndsrækning. Det skal gå endnu stærkere. Vi skal have opklaret hele gåden om, hvorfor AMD opstår, så ingen bliver ramt af sygdommen i fremtiden. Det er derfor, vi giver 1 mio. kroner til fire forskningsprojekter, der udelukkende undersøger kilden til AMD, fortsætter Thorkild Olesen.

Læs også: Stamcelleterapi forbedrer synet hos blinde

Dansk Blindesamfund uddelte via vores fond, Øjenfonden, mandag den 21. maj 1 mio. kroner til dansk øjenforskning. Det var Grevinde Alexandra, der overrakte donationerne til de fire forskere. Grevinden har siden 1996 været protektor for Dansk Blindesamfund og mødes flere gange om året med foreningen.

Læs også: Fedt er godt for øjnene - Omega 3 nedsætter risiko for AMD