Danskerne foretrækker et hjem uden tobaksrøg nyhed

Ren luft er blevet normen i de danske hjem. I størstedelen af hjemmene ryges der aldrig indendørs, og selv blandt dem, der ryger, foretrækker hver tredje et hjem uden tobaksforurening. De fleste forældre gør meget for at sikre, at deres børn ikke bliver udsat for tobaksrøg, viser en ny stor undersøgelse.

De fleste hjem er røgfrie

I 61 procent af de danske hjem ryges der aldrig indendørs. Andelen af helt røgfri hjem er større jo yngre folk er, sådan at der aldrig ryges indendørs i 74 procent af de 20-29-åriges hjem, i 72 procent af de 30-39-åriges hjem, 61 procent af de 40-49-åriges hjem og i 50 procent af hjemmene hos dem over 60 år.

Selv mange, der ryger, foretrækker et hjem uden tobaksforurening – 32 procent af dem, der ryger har således et røgfrit hjem, hvor hverken de selv eller andre ryger indendørs.

Det viser en ny stor undersøgelse af danskernes kendskab og holdninger til tobaksforurenet luft gennemført af TNS Gallup for Danmarks Lungeforening, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

Røgens giftstoffer bliver hængende indendørs

At ryge for åbent vindue, under emhætten eller i et særligt rum kan ikke hindre, at børn udsættes for passiv rygning. De skadelige partikler spreder sig i luften i hele huset, og en del af dem opsuges i møbler, tæpper og gardiner, hvor de kan optages af børn mange timer efter, at der har været røget.

- Det er glædeligt, at langt de fleste forældre beskytter deres børn mod røgen, da passiv rygning er årsag til en række sygdomme hos børn. Der er tilsyneladende en stigende forståelse for, at kun et helt røgfrit indendørsmiljø giver børn den nødvendige beskyttelse, og at det ikke tilstrækkeligt blot at lade være med at ryge, mens barnet er til stede, siger Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith, i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen