Derfor er rødvin og blåbær sundt nyhed

Tidligere forskning har antydet, at rødvin og blåbær kan reducere inflammation, forebygge hjertesygdomme og endda nogle typer af kræft. Årsagen dertil har været omdiskuteret, men det skyldes sandsynligvis det kemiske stof Resveratrol. Forskere står nu frem og siger, at de har opdaget en måde hvorpå resveratrol har gavnlig virkning på sundheden.

Derfor er rødvin og blåbær sundt

Forskerholdet, ledet af Kendall Nettles fra Scripps Research Institute i Florida fandt, at resveratrol blokerer interleukin 6 (IL-6). Dette er et protein i immunsystemet, der kan udløse inflammation. Et højt niveau af IL-6 er bl.a. blevet associeret med lavere overlevelse efter brystkræft . De seneste undersøgelser viser, at når resveratrol blokere IL-6 bliver reproduktionen af kræftfremkaldende celler ikke aktiveret. Ifølge forskerne betyder det, at ved hjælp af resveratrol kan man udvikle nye lægemidler.

I en kommentar til resultaterne, siger Nettles:

”Østrogen har gavnlige virkninger på sygdomme som diabetes og fedme, men kan øge risikoen for kræft. Hvad man ikke har vidst før er, at resveratrol kan give samme gavnlige virkning og sænke østrogens indvirkning på kræftcellernes udvikling.”

Der er dog både fordele og risici ved indtagelse af resveratrol.

Resveratrol er en hovedingrediens i rødvin, og dette kan muligvis forklare hvorfor drikkevaren, er associeret med flere sundhedsmæssige fordele, såfremt den indtages i moderate mængder.

Sidste år rapporterede Medical News today, om en undersøgelse der fandt, at rødvin beskytter mod høretab og kognitiv tilbagegang. En anden undersøgelse viste samtidig, at rødvin kan bremse aldringsprocessen.

Modsat har andre undersøgelser vist, at resveratrol kan gøre mere skade end gavn. I en undersøgelse fortaget af Københavns Universitet i 2013, viste resultaterne, at stoffet kan forhindre sundhedsmæssige fordelene, der er ved at sænke blodtrykket og kolesteroltallet.

Medforfatteren af denne undersøgelse, Lasse Gilemann siger:

”Vi fandt, at fysisk træning havde en gavnlig effekt på visse parametre, der gavner hjerte-kar- sundheden, men at resveratroltilskud svækkede de positive virkninger af disse parametre, herunder blodtryk, fedtkoncentrationen i blodet og maksimalt iltoptag.

Læs mere på medicalnewstoday.com