Det betyder regeringens coronatiltag for dig nyhed

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede onsdag aften en række store tiltag for at inddæmme smitten af coronavirus i Danmark. Disse tiltag kommer til at påvirke alle danskere og i denne artikel kan du få et overblik over, hvad de enkelte tiltag kommer til at betyde for dig.

Lukning af daginstitutioner og skoler

Alle uddannelsesinstitutioner lukker fra og med på fredag, men regeringen opfordrer alle studerende og elever til at blive hjemme fra nu. Dermed bliver alle skoler, daginstitutioner, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser lukket fra på fredag.

Derfor opfordres der til at holde sine børn hjemme og finde en pasningsløsning, hvis man som forældre skal på arbejde.

Læs også: Forskellen på Coronavirus og influenza: Derfor er coronavirus mere alvorlig

Der vil dog være visse institutioner, som bliver holdt åbent for børn hvis forældre ikke kan finde pasningsløsning, og for forældre, som varetager kritiske erhverv i det offentlige.

Foreløbigt vil disse institutioner være lukket i to uger.

Offentlige ansatte sendes hjem

Alle offentligt ansatte, som ikke varetager kritiske erhverv, sendes hjem i to uger fra på fredag. Alle offentligt ansatte vil få løn i hjemsendelsesperioden.

Du skal dermed ikke møde på arbejde fra på fredag, hvis du er offentlig ansat og ikke varetager et kritisk erhverv.

Annonce: Apopro Online Apotek - Personlig rådgivning, lave netpriser, dag-til-dag levering

De kritiske erhverv er blandt andet ansatte i sundhedssektoren, politiet, ældreplejen og dem der arbejder med socialt udsatte. Hvis du er i tvivl om du varetager et kritisk erhverv, bør du kontakte din arbejdsgiver og høre nærmere.

Regeringen opfordrer samtidigt private arbejdspladser til, så vidt muligt, at lade deres medarbejdere arbejde hjemme.

Behandlingsgarantien bliver sat ud af kraft

Behandlingsgarantien og udredningsretten sættes midlertidigt ud af kraft. Dette betyder at man ikke har ret til at blive undersøgt og få en udredning af symptomer indenfor 30 dage, fra man bliver henvist til et hospital, samt at man ikke har ret til behandling for det man fejler med det samme.

Helt konkret betyder dette, at operationer og andre behandlinger kan blive udskudt på ubestemt tid. Dog vil man få den operation eller behandling man har brug for på et senere tidspunkt.

Læs mere om behandlingsgaranti her.

Aflysning af arrangementer

Regeringen har indskærpet opfordringen om at lukke arrangementer med over 1.000 deltager til, at der nu bliver opfordret til at aflyse alle arrangementer med over 100 deltagere.

Dette gælder desuden for natklubber og værtshuse, som også opfordres til midlertidigt at lukke.

Læs også: Myter om Coronavirus

Regeringen vil i samarbejde med resten af folketinget forsøge at få hasteindført en lovgivning således, at der kan indføres et forbud mod arrangementer med over 100 deltagere.

Nye rejsevejledninger

Der er kommet nye rejsevejledninger for en række lande og områder.

Du kan få det fulde overblik over rejsevejledningerne på Udenrigministeriets hjemmeside.

Pladsbilletkrav i offentlig transport

DSB har indført et krav om pladsbillet på alle Regional-, InterCity- og Lyntog. Derfor skal du huske at bestille en pladsbillet hvis du skal med et af disse transportmidler.