Diabetes rammer tyrkiske indvandre nyhed

En svensk undersøgelse har vist, at diabetes type 2 rammer dobbelt så mange tyrkiske indvandrere, som tyrkere der ikke er udvandret. I følge forskeren bag kan det være omstillingen til et nyt land, som lægger til grund.

Første svenske undersøgelse af sin slags

Personer, som er udvandret fra Tyrkiet til Sverige, er i højrisiko for at udvikle diabetes type 2, det viser en svensk doktorafhandling, som er den første af sin slags. I undersøgelsen har distriktslæge Kristin Hjörleifsdottir Steiner sammenlignet 238 mænd og kvinder med tyrkisk baggrund, med landsmænd, som er blevet boende i Tyrkiet.

Undersøgelsen viste, at den tyrkiske gruppe i Sverige, havde langt højere risiko for at udvikle type 2 diabetes og forstadier til sygdommen, end deres landsmænd i Tyrkiet.

Læs også: TEST - Er du i risiko for at udvikle diabetes

Dobbelt så mange tilfælde af type 2 diabetes

Forstadiet til type 2 diabetes var 3 gange højere blandt mændene i Sverige og andelen af kvinder med type 2 diabetes var dobbelt så høj blandt de kvinder, som boede i Sverige.

I begge grupper, var det normalt med bugfedt og overvægt og det var normalt blandt mændene at ryge. Dog var specielt kvinderne i den svenske gruppe mere inaktive end deres tyrkiske medsøstre.

Læs også: Hel frugt kan mindske risikoen for type 2 diabetes

Stress og d-vitamin kan være mulig årsag

Stik imod hvad forfatteren til undersøgelsen troede, så var der ingen kobling mellem stressfaktorer som, uro, søvnbesvær, smerte, og diabetes og højt blodsukker. I følge forfatteren til undersøgelsen skal der mere forskning til, for at se på hvad der sundhedsmæssigt sker i tiden før og efter immigrationen, for at finde ud af hvorfor der er denne forskel.

- Det er velkendt, at immigration er en stor omvæltning for det enkelte menneske, og at det kan påvirke helbredet negativt. Det vil være interessant at finde ud af, om der er andre stressfaktorer end dem, som vi har vurderet på, og om d-vitamin kan spilde ind. Siger Kristin Hjörleifsdottir Steiner