Du kan spise dig til mindre ADHD nyhed

Noget mad kan dæmpe ADHD. Det viser en gennemgang af omkring 70 videnskabelige forsøg.

Det kan godt være, at børn ville leve af vingummi, softice og pølser, hvis de selv fik lov at bestemme. Men den diæt er sandsynligvis meget uheldig, hvis børnene har ADHD.

I stedet bør ungerne spise mad med mindre fedt og flere proteiner – for eksempel mager fisk. Det afslører en amerikansk gennemgang af næsten 70 videnskabelige artikler, skriver Videnskab.dk .

Forfatterne til gennemgangen vurderer, at en kostomlægning faktisk kan dæmpe ADHD hos nogle børn.

- Artiklen konkluderer, at det er vigtigt, at børn med ADHD får en sund kost, og at et tilskud af fiskeolie ser ud til at kunne hjælpe nogle af de børn, der ikke har glæde af medicinsk behandling, siger professor Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring/Børneernæring og International Ernæring ved Københavns Universitet i en kommentar til gennemgangen - som han ikke selv har været med til at lave.

Læs også: Tilsætningsstoffer som årsag til ADHD

Spis fisk og mejeriprodukter mod ADHD

Minutiøst har forskerne gennemgået den ADHD-forskning, der er tilgængelig i databasen PubMed. Det har vist sig, at særlige fødevarer er gode mod ADHD.

Vil du dæmpe ADHD, bør du:

Skære ned på mættet fedt – det ’hårde’ fedt, som du møder i kød, smør, stegemargarine, pålæg, palmeolie og kokosfedt

  • Spise godt med proteiner fra fedtfattige fisk
  • Spise mejeriprodukter
  • Spise mange grøntsager i forhold til kød
  • Spise godt med frugt
  • Vælge at kværne fuldkornsprodukter – altså fuldkorspasta og fuldkornsbrød

Med andre ord: Drop fastfooden og spis sundt.

Læs også: Børn med DAMP / ADHD mangler magnesium

Sammenfald mellem allergi og ADHD

Gennemgangen modererede også nogle forestillinger om, hvad der giver børn ADHD.

Tidligere har man mistænkt følgende produkter for at forårsage diagnosen:

• Nødder
• Mejeriprodukter
• Chokolade
• Citrusfrugter
• Kunstige farver
• Såkaldte ’salicylater’. De kommer fra salicylsyre, som er et stof, der findes naturligt i planter. Desuden findes salicylater også i mange former for medicin, kosmetik, cremer og konserveringsstoffer.

Det har vist sig, at en kur, hvor man holder sig væk fra den liste af madvarer og produkter, kun dæmper ADHD i nogle tilfælde. Nemlig i de tilfælde, hvor børnene i forvejen har allergi over for maden eller salicylaterne.

Kan fiskeolie bekæmpe ADHD?

Kosttilskud med olierne omega-3 – der findes i fisk – og omega-6 – der findes i bl.a. nødder, kornprodukter og æg – har i nogle undersøgelser vist sig at kunne dæmpe ADHD. Andre undersøgelser viser det modsatte resultat.

Desuden har de forskellige forskere bag de forskellige undersøgelser grebet opgaven så forskelligt an, at J. Gordon Millichap må konstatere:

- I næsten alle tilfælde, hvor barnet spiser olier, er medicin også påkrævet. De gavnlige effekter af omega-3 og omega-6 kosttilskud er ikke klart påvist.

Læs mere på Videnskab.dk