E-vitamin øger risiko for prostatakræft nyhed

Forskere har opdaget at spiser raske mænd e-vitamin som kosttilskud, øges deres risiko for at få prostatakræft. Opdagelsen kom efter at forskerne har fulgt op på resultaterne af en stor undersøgelse fra 2008 om Selen og E-vitamin som cancerforbyggende (SELECT). Resultaterne er offentliggjort i Journal of American Medical Association (JAMA)

Første konklusion ikke korrekt

I den oprindelige undersøgelse i 2008 konkluderede forskerne, at selen og E-vitamin alene eller i kombination ikke forhindrede prostatakræft og dengang bad man derfor forsøgspersonerne om at stoppe med at spise de kosttilskud, de havde fået udleveret i studiet. Allerede dengang noterede forskerne sig en lille øgning i antallet af tilfælde af prostatakræft hos mænd der tog E-vitamin, men stigningen var så lille, at det kunne skyldes tilfældigheder.

Forsøgspersoner fik prostatakræft

Efter undersøgelsen i 2008 har forskerne dog fortsat med at overvåge deltagernes helbredstilstand, og 7 år efter det oprindelige forsøg viser opfølgningen, at forekomsten af prostatakræft blev forøget med 17 procent hos mænd, der kun fik E-vitamin sammenlignet med dem, der fik placebo.

Læs også: Sådan undersøger du dig for testikelkræft

Om undersøgelsen

34 887 mænd, deltog i undersøgelsen i perioden 2001-2004. forsøgspersonerne blev indelt i fire behandlingsgrupper:

  • 8752 fik selen - 200 ug/ pr dag ( ADT i Danmark 40 ug)
  • 8737 fik E-vitamin - 400 IU/ pr dag, det svarer ca til 180 mg ( ADT i Danmark er 10 mg)
  • 8702 fik både selen og E-vitamin
  • 8696, fik placebo

Både e-vitmanin og selen er antioxydanter, som kan neutralisere kroppens frie radikaler. Man mener, at en ubalance i de frie radikaler som kroppen selv producerer, kan øge risikoen for kræft.

Læs konklusionen på undersøgelse på JAMA her