Eksperter: Danmark svigter rygerne nyhed

Hver fjerde dødsfald i Danmark skyldes rygning. Lungeeksperter vil have flere rygestop-tilbud. Danskerne ligger i toppen blandt de mest rygende folkefærd, og rygningen koster hvert år samfundet milliarder af kroner.Ifølge en række lungeeksperter skyldes det blandt andet, at Danmark gør for lidt for at tilbyde rygestop, det skriver flere danske medier

- Når rygere får deres kræftlidelse eller blodprop i hjertet, så betaler samfundet gerne for dyr hospitalsbehandling. Det er økonomisk og menneskeligt en rigtig dårlig beslutning at undlade effektiv forebyggende behandling, siger professor i lungemedicin Ronald Dahl.

Han er bestyrelsesformand for Dansk Lungemedicinsk Selskab og kommer med udmeldingen i anledningen af WHOs årlige "No Tobacco Day" tirsdag. den 31 maj.

Læs også: Test - Er du afhængig af nikotin

Vi bør reklamere mere for rygestop

I 2007 kostede rygningen det danske sundhedsvæsen 3,4 milliarder kroner, og da salget af tobak i Danmark har ligget konstant i de senere år, mener Ronald Dahl, at indsatsen mod rygning bør intensiveres. Direktør Anne Brandt i Danmarks Lungeforening mener, at de praktiserende læger, sygehusene og kommunerne bør reklamere mere for rygestop.

- Der er ingen tvivl om, at der skal flere seriøse rygestoptilbud på banen. Og det handler om både rådgivning og behandling af nikotinafhængighed, siger hun.

- Vi ved, at mennesker, som har alvorlige lungesygdomme, gerne vil stoppe, men er det synligt for dem, hvor de skal søge hjælp til rygestop, og får de den rigtige hjælp?, spørger hun.

Læs også: Nikotin påvirker hjernen ligesom kokain

Rygning rammer lunger, hjerte, fertiliteten og giver kræft

Rygning skader ikke kun lungerne, men øger også risikoen for hjerte-kar-sygdomme og kræft samt nedsætter fertiliteten.
Statistikken viser, at hver fjerde danske dødsfald i dag skyldes rygning. Det svarer til knap 14.000 danskere om året.
Danmark har gennem WHOs rammekonvention om tobakskontrol forpligtet sig til at forebygge og behandle afhængighed af tobak.