Eksperter: Tænk på de ædru alkoholikere til julefrokosten nyhed

For en afholdende alkoholiker er julen en af de sværeste tider på året. Eksperter efterlyser en større indsats for at imødekomme udfordringerne.

Mange alkoholikere bliver deprimerede i vintermånederne og kan ikke overskue at skulle være sammen med familien i ædru tilstand.

Julie Breslin, leder af den britiske organisation Drink Wise Age Wise, kommer derfor med en opfordring.

- Planlæg julefrokosterne på kontoret og familiesammenkomsterne med omtanke, og prøv at udforske de alternative muligheder, siger hun til The Independent.

Man kan f.eks. servere både alkoholfri øl og vin, eller drinks med lav alkoholprocent, som et supplement til de sædvanlige våde varer til julefrokosten.

- Jeg har haft patienter med alkoholafhængighed i et tidligt stadie af behandlingen, som sagde “Jeg ved, at jeg burde holde mig fra alkohol, men jeg bliver nød til at have et glas vin med familien juleaften, eller et glas boblevand på vej ind i det nye år,” forklarer Dr. Paul McLaren, konsulterende psykiater og medicinsk direktør hos Priory Hayes Grove til The Independent.

Blå Kors kan hjælpe

I julen bliver løftet om afholdenhed udskiftet med mådehold - løfter som ofte ikke kan holdes - og dermed resultater er en ødelagt jul. Illusionen brister når man alligevel drikker og bliver fuld i julen - og det er oftest børnene der betaler prisen.

Læs også: Når julen ikke er børnenes fest.

Har du eller et familiemedlem et alkoholproblem kan du kontakte Blå Kors, som er en dansk forening, der både hjælper personer med misbrug, og børn af misbrugere.

Du kan ringe til den Blå Linje, som er en alkoholrådgivningstjeneste, på telefon: 70 100 130 mellem kl. 18-23, hver aften.

Du kan også klikke ind på Blå Kors - Børnenes Blå Hus, og finde mere information omkring hjælp til børn og unge, der har forældre med misbrug.

Alkoholmisbrug i Danmark

I Danmark anslår man, at ca. 860.000 danskere har et for stort alkoholforbrug, der overstiger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Samtidig er ca. 140.000 danskere, er så stærkt afhængige af alkohol, at de ikke vil kunne stoppe deres forbrug uden behandling.

- Der er en magtfuld og velfinansieret marketings industri, der overbeviser os om, at alkohol er en integreret del af jul og nytår, fortæller Dr. Paul McLaren.

I 2013 modtog ca. 20.000 personer medicin mod afhængighed, mens ca. 15.000 fik behandling i alkoholbehandlingscenter. 68 % af de der modtog behandling var mænd, mod 32 % kvinder.

Julen stresser os og øger vores alkoholindtag

I december måned stiger danskernes alkoholforbrug, og der er mange grunde til, at nogle mennesker ender med at drikke mere og ofte. Det kan f.eks. skyldes et økonomisk pres eller et behov for lidt ekstra selvtillid i sociale relationer (f.eks. til julefrokosten på kontoret).

Læs også: Din krop lider under decembers alkoholfest.

Alkoholmisbrug har både fysiske og mentale konsekvenser

Selvom overdrevet alkoholforbrug ofte forbindes med de unge, er det også et stort forbrug blandt personer over 50 år. Alkoholmisbrug kan føre til mere end 60 helbredskonsekvenser, som f.eks.:

For en som kæmper med et alkoholmisbrug, bliver det “ikke at drikke” mere tydeligt på denne tid af året, også selvom flere end nogensinde fravælger alkoholen.

Til en julefrokost kan det betyde, at man som afholdende kan blive stemplet som en outsider, og dermed skubber disse personer længere ud. Derfor er det vigtigt, at man også tilbyder muligheder for de, som ikke ønsker at drikke alkohol.