Ensomhed blandt ældre koster liv nyhed

Følelsen af tomhed og at være overladt til sig selv , kan være svær for alle, men for ældre over 60 år kan ensomhed få alvorlige konsekvenser på helbreddet og øge risikoen for en for tidlig død, Det viser en ny analyse som netop er publiseret i Archives of Internal Medicine.

45 procent øget risiko for at dø for tidlig, hvis man er ensom

ældre, som i undersøgelsen selv mente, at de var ensomme, havde 50 procent større risiko for at have svækket funktionsevne, både når det kom til at udføre dagligdags rutiner, som f.eks. at tage tøj på, bade, spise, gå og mere fysisk hårde opgaver som at løbe og gå på trapper.

Dødsrisikoen var 45 procent højere blandt ældre, som følte sig meget ensomme

- Dette er resultater man helst ikke vil se, for det er forfærdeligt at ensomhed har så stor en betydning for ens grundlæggende fysiske formåen. Da vi begyndte på analysen regnede vi ikke med at viv ille finde en forbindelse, men det vidste sig at der var en stærk sammenhæng, siger forsker Carla Perissinotto, der er tilknyttet tilknyttet University of California, USA og som er leder for forskerteamet bag undersøgelsen

Mange ensomme bor ikke alene

Et andet og meget opsigtsvækkende fund i undersøgelsen er, at ensomhed ikke nødvendigvis hænger sammen med, om man bor alene eller ej.

Blandt de ældre, som følte sig ensomme ( 43 procent) , boede kun 18 procent alene. Det bekræfter forskerne i, at det er følelsen af ensomhed, som påvirker helbredet.
- Det er interessant at ensomhed uafhængig af andre faktorer kan kobles til en øget forekomst af funktionsnedsættelse og død, siger Carla Perissinotto.

Undersøgelsen omfatter 1604 personer med en gennemsnitalder på 71 år i tidsrummet 2002-2008

Læs unersøgelsen på JAMA Archives of Internal Medicine her

Læs artikel om forskningresultatet på forskning.no her