Fortsat fald i salg af lusemidler nyhed

Traditionelt er skolestarten i august også lig med en stigning i antallet af lus blandt børn. Den modsatte vej går det dog generelt for den medicinske behandling af lusene. Salget af godkendte lægemidler til lusebehandling er nemlig igen i år faldende, og dermed fortsætter tendensen fra de forudgående år.

I de første seks måneder af 2005 blev der solgt 143.000 pakninger på apotekerne, i samme periode i år er det tal faldet til 17.000 solgte pakninger, altså et fald på 88% fra 2005 til 2011.

Fald i lusemidler efter offentliggørelse om resistent

Der har især været et markant fald i omsætningen af lusemidlerne efter 2006, hvor Skadedyrslaboratoriet offentliggjorde, at en stor del af lusene var blevet resistente over for de godkendte lægemidler, der derfor har ringe effekt.

På Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) finder man det faldende forbrug af lusemidler positivt. Læge Helle Holst fra IRF siger til Lægemiddelstyrelsen:

- Når det nu er konstateret, at lus har udviklet resistens mod lusemidlerne, synes jeg, at det er positivt, at brugen af dem bliver ved med at falde, fordi de med stor sandsynlighed ingen effekt har. Men anvender man alligevel midlerne, og er lusene ikke døde dagen efter behandlingen, er de resistente, og så skal man ikke forsøge at bruge midlerne igen.

Lus smitter kun ved kontakt, enten direkte kontakt (hoved mod hoved) eller overføres via børster og huer.

Læs også: Gode sider på nettet om sunde børn