Faste kan bremse udviklingen af diabetes nyhed

Periodisk faste kan muligvis bekæmpe prediabetes tilstande og andre metaboliske risikofaktorer der giver type 2 sukkersyge. Sådan lyder den seneste forskning på området, som blev præsenteret ved The 2014 American Diabetes Association Scientific Session i San Francisco.

På The 2014 American Diabetes Association Scientific Session præsenterede forskere resultater fra den nyeste forskning som, viste hvordan periodisk faste kunne modvirke prædiabetes.

Personer med prædiabetes har et forhøjet blodsukker, som dog stadig ligger inden for normalgrænsen, og derfor ikke kan klassificeres som diabetes.

Tidligere studier har vist, at periodisk faste er associeret med en lavere risiko for diabetes type 2 og hjerte-kar sygdomme, og dette har ledt forskere til at foretage yderligere undersøgelser af sammenhængen mellem faste og andre diabetesrelaterede og metaboliske sygdomme.

nyt våben mod type 2 diabetes

Undersøgelsen omfattede en større studiepopulation i aldersintervallet 30-69 år, som havde mindst tre af følgende metaboliske risikofaktorer:

  • Stort taljemål
  • Højt triglyceridniveau i blodet
  • Lavt HDL niveau (”godt” kolesterol) i blodet
  • Højt blodtryk
  • Højt fasteblodsukker

Kroppen ”tære” på det dårlige kolesterol

Resultaterne viste en svag stigning i deltagernes under fasteperioden, og dette er også blevet observeret i tidligere studie af raske mennesker. Men efter en 6-ugers periode var kolesteroltallet faldet hele 12% hos den prædiabetiske patient.

forbyggelse af type2 diabetes

Ledende forsker på undersøgelsen, Dr. Benjamin Horne, fortæller Medical News Today;
”Vi mener at kolesterol fra fedtceller bliver brugt som energi under en fasteperiode, og dette leder os til at tro, at faste er et effektivt middel i en diabetesintervention”.

Efter 10-12 timers faste begynder kroppen at tære på andre energikilder for at opretholde et normalt blodsukker. Dette mener Dr. Horne og hans medforskere er gavnligt for en prædiabetiker idet kroppen nedbryder og forbruger LDL – det såkaldte ”dårligt” kolesterol fra fedtcellerne. LDL i fedtcellerne er kendt for at øge cellens insulinresistens, og er dermed en risikofaktor for diabetes type 2.

”Faste har potentiale til at blive et vigtigt redskab i forebyggelse af diabetes 2, siger Dr. Horne. ”Selvom vi har undersøgt de sundhedsgavnlige effekter af faste i årevis har vi aldrig før kendt til de underliggende faktorer”.

Andre vigtige livsstilændringer der kan bekæmpe type 2 diabetes bygger på en sund kost og rigeligt motion. Du kan læse mere om forebyggelse på sundhedsguiden.dk

forebyg type 2 diabetes med fysisk aktivitet