Flere kan være med selvom de har slidgig nyhed

’Bevæg dig og få det bedre’ er årets tema for den internationale gigtdag 12. oktober. En leveregel, alle ved holder og bakker op om, og flere nu har mulighed for at følge.

En aktiv livsstil gavner både krop og sjæl. Det ved alle, og det forsøger de fleste også at leve op til efter bedste evne. Hvad alle måske ikke ved er, at der er hjælp at hente til folk med slidgigt, som før var henvist til sidelinjen på grund af nedsat bevægelighed.

Vi får alle slidgigt

Slidgigt er en ledsygdom, som rammer næsten alle med alderen. Otte ud af 10 har slidgigt, når de er fyldt 50 år . Slidgigt kan ramme alle led i kroppen og starter med, at ledbrusken bliver tyndere og ujævn for til sidst at forsvinde helt. Samtidig fortykkes ledkapslen og der dannes mere ledvæske, så leddet bliver tykkere. I de tidligste faser er smerterne kun lette, men de tager til, eftersom ledbrusken forsvinder mere og mere.

Smerter forhindre mange i at træne

Træning og fysioterapi er en naturlig del af slidgigtbehandling, fordi motion holder leddene i bevægelse, styrker musklerne og er med til at begrænse ledsmerterne. Alle kan dog ikke – hvor gerne de end vil – være med på holdet pga for stærke ledsmerter.Fysioterapeut Vigdis Andreasen, Klinik for Fysioterapi, Hørsholm, møder problemet med smerter i sit daglige arbejde:
- Nogle slidgigtpatienter har så stærke smerter, at træning og fysioterapi ikke kan stå alene, fx Inger Jørgensen, som har gået til gymnastik her i mange år. Efter en hård løbetur kunne hun ikke bøje benene ordentligt sammen, komme ned eller stå på alle fire. For at bryde den fastlåste tilstand, foreslog jeg hende Re5, som er velegnet til slidgigt. Og det virkede. Det er fantastisk at se, hvordan hun hopper rundt i dag.

55-årige Inger Jørgensen, som har slidgigt i venstre knæ, bekræfter:
- Efter en løbetur på hårdt marmorgulv fik jeg stærke smerter i venstre knæ og kunne ingenting. Fysioterapeut Vigdis Andreasen anbefalede mig Re5, mens jeg alligevel gik og ventede på at komme til scanning hos en ortopædkirurg. Allerede efter 2-3 Re5-behandlinger forsvandt de fleste smerter, og efter 12 gange mærker jeg kun mit knæ, når jeg går på ujævnt eller bakket terræn, og mit knæ ligesom får et vrid.

Re5 er et reelt alternativ til smertestillende medicin og kirurgi og et reelt supplement til træning og fysioterapi, når ledsmerter og stivhed blokerer for en aktiv livsstil.

Læs også: Slidgigt - smertefri uden medicin

Om Re5

Re5 er et klinisk dokumenteret og medicinsk godkendt koncept til behandling af slidgigt. Re5 benytter elektriske impulser til at trænge helt ind i leddet. Professor, dr.scient. Steen Dissing, KU, og resten af forskergruppen forklarer dette med en øget blodgennemstrømning og et forbedret miljø omkring leddet.
85 Re5-certificerede fysioterapi- og kiropraktorklinikker i hele landet har behandlet 4.000 patienter.pt; mere end 2.000 af patienterne er fulgt fra juni 2010 til august 2011 og viser markante fald i smerter og stivhed fra påbegyndt Re5-behandling til opfølgning.