Første store gennembrud i antibiotika i 30 år! - 09-01-2015 nyhed

Opdagelsen af Teixobactin kan bane vejen for en ny generation af antibiotika grundet måden hvorpå det er opdaget og er nævnt som et kvantespring i kampen mod den stigende antibiotika resistens.

Første store gennembrud i antibiotika i 30 år!

Teixobactin har vist at være virksom overfor mange hyppige bakterielle infektioner såsom tuberkulose, blodforgiftning og ”clostridium difficile” tarminfektion og dette nye antibiotika kan være på markedet indenfor 5 år.

Endnu vigtigere kan Teixobactin bane vejen for en hel ny generation af antibiotika grundet måden hvorpå det er opdaget.

Forskere har altid antaget at jord er fyldt med nye og potente naturlige antibiotika fordi bakterier finder nye og uventede veje til at bekæmpe andre mikrober.

Men da 99% af mikrober ikke kan dyrkes i laboratorier har forskere været ude af stand til at omsætte disse egenskaber til naturlige antibiotika.

Men nu har et forsker team fra Northeastern University in Boston, Massachusetts, opdaget en måde til at anvende en elektronisk chip til at vækste mikrober i jord og derefter isolere deres antibiotiske kemiske forbindelser.

Teamet har opdaget at stoffet Teixobactin er overordentligt virksomt overfor hyppige bakterielle infektioner som de ovennævnte samt også overfor stafylokokker.

Professor Kim Lewis, Director of the Antimicrobial Discovery Centre udtaler: “Ud over selve anvendelsen tror jeg også at der sker en ændring i vores opfattelse fordi vi har antaget at resistens er uundgåelig og, at vi derfor er tvunget til at udvikle nye antibiotika hurtige en udviklingen af resistens, men Teixobactin viser at vi kan anvende alternative metoder og udvikle antibiotika som bakterier ikke kan modstå”.

Det første antibiotika penicillin blev opdaget af Alexander Fleming i 1928 og mere end 100 varianter er siden fundet, men ingen ny type er fundet siden 1987 og manglen på nye antibiotika, koblet med overdosering, har ført til at bakterier i stigende grad er blevet resistente overfor moderne medicin.

Dame Sally Davies, Government’s Chief Medical Officer i UK, har udtalt at antibiotika resistens udgør en stor terror risiko og advaret om at Storbritannien risikerer at ende som i det 19. århundrede hvor den mindste infektion eller operation bærer risiko for dødelig udgang.

The World Health Organisation har også klassificeret anti mikrobe resistens som en alvorlig trussel overalt og mod alle uanset alder.

Men den nye opdagelse bringer håb om, at der kan findes mange nye antibiotika mod bakteriel infektion. Specielt antager forskerne, at det vil tage bakterier mindst 30 år at udvikle resistens overfor Teixobactin grundet stoffets multiple effekt overfor bakterier.

Test på mus har allerede bevist at denne antibiotika er effektiv overfor infektioner uden bivirkninger og forsker teamet er nu ved at skalere produktionen så der kan testes på mennesker.

Dette gennembrud er blevet prist af forskere som banebrydende i kampen mod anti mikrobe resistens.

Læs mere på www.telegraph.co.uk