Forældre lever længere end barnløse nyhed

Ældre med børn lever ca. to år længere end ældre uden børn. Det viser en ny undersøgelse fra det svenske universitet Karolinska Institutet. Det skriver The Independent.

60 årige mænd med mindst et barn lever ca. 2 år længere, og kvinder ca. 1,5 år længere. Mænd på 90 år uden børn har f.eks. 1,5% højere risiko for at dø, end mandlige forældre på 90 år.

Det var Karin Modig, der stod for analysen. Undersøgelsen blev foretaget på 1,4 millioner ældre. Den så på deres civile status, og om de havde børn eller ej.

Børn hjælper deres forældre

- Børn kan hjælpe de ældre med at navigere i sundhedssystemet, med medicinering og give følelsesmæssig støtte til de ældre, fortæller Dr. Modig til The Independent.

Forskerne fortæller, at det er det første studie af sin slags, der ser på sammenhængen mellem forældrerollen og levetid. Der er før blevet kigget på lignende sammenhænge, bl.a. at bedsteforældre der passer deres børnebørn lever op til fem år længere.

Data fra 704.481 mænd og 725.290 kvinder født mellem 1919 og 1925 blev analyseret. Af forældrene er det de ugifte mænd, som dør tidligst.

Så længe lever 60 årige med og uden børn

  • 60 årige mænd med børn: 20,2 år

  • 60 årige mænd uden børn: 18,4 år

  • 60 årige kvinder med børn: 24,6 år

  • 60 årige kvinder uden børn: 23,1 år

Dr. Modig siger også til The Independent at mere research er planlagt på området. Det skal kortlægges om børnenes demografi og uddannelsesniveau har indflydelse på deres forældres levetid.

- Vi lavede en generel vurdering på distancen mellem børn og forældre, og fandt, overraskende, at det ikke havde nogen stor effekt, siger hun.