Forebyg brystkræft med disse grøntsager nyhed

Frugt og grønt er godt, men bestemte typer er bedre end andre, hvis du vil forebygge bestemte sygdomme. Forskere har fundet ud af, hvilke frugter og grøntsager der kan være med til at holde brystkræft på afstand. De har alle nogle bestemte farver.

Madvarer med disse farver er brystkræft ikke glad for

Når du står i supermarkedets frugt og grønt-afdeling kan det være værd at gå efter varer med bestemte farver. Kvinder bør især være på udkig efter frugt og grønt med røde, gule og dybe farver som gulerødder, søde kartofler, spinat og grønkål. Frugter og grøntsager med disse farver kan nemlig forebygge brystkræft.

Det er forskere fra Harvard Medical School, der er kommet frem til resultatet, som er offentliggjort i lægetidsskriftet Journal of the National Cancer Institute. Forskerne fandt ud af, at det er de såkaldte carotenoider, som findes i de bestemte frugter og grøntsager, der ser ud til forebygge brystkræft.

Læs også: Brystkræft tåler ikke jernmangel

Forskerne gennemgik data fra otte enkeltstående studier, og de nye resultater viste, at de kvinderne, der lå i den øverste femtedel hvad angik mængden af carotenoider i blodet, havde formindsket risikoen for brystkræft med 15-20 procent i forhold til kvinderne i den nederste femtedel.

Jo flere carotenoider, jo mindre brystkræft

- Det ser ud til, at der en lineær sammenhæng. Jo mere du indtager, jo lavere er risikoen. Et moderat niveau af carotenoider gavner dig, og du får endnu mere ud af et højt niveau, siger Heather Eliassen, professor på Harvard Medical School og en af forskerne bag de nye resultater.

Læs også: Akupunktur mod hedeture hos brystkræftpatienter

Carotenoider er antioxidanter og resultaterne viste, at de især kunne virke forebyggende imod de såkaldte østrogen receptor-negative kræftknuder. Det er knuder, som notorisk er svære at bekæmpe.

- Jeg synes, det er en interessant opdagelse, da de mest almindelige risikofaktorer, vi kender til, hænger stærkt sammen med østrogen receptor-positiv kræftknuder. Vi kender ikke så meget til de faktorer, der kan lede til østrogen receptor-negativ kræft, og hvad der kan være effektivt imod det, siger Heather Eliassen.

Ukendt årsag

Hvorfor carotenoider ser ud til at have en gavnlig effekt er ikke klarlagt, og forskerne anerkender, at andre faktorer kan have indflydelse. En årsag kan dog være, at carotenoider bliver omdannet til retinol, der regulerer celleudvikling. Derudover kan carotenoider være med til at styrke immunforsvaret og kroppens evne til at undertrykke unormal celleudvikling.

Heather Eliassen vil endnu ikke anbefale kosttilskud imod brystkræft, men hun understreger, at frugt og grøntsager er godt for kroppen på mange måder. Stephanie Bernik, chefkirurg på onkologisk afdeling på Lenox Hill Hospital i New York, vil også gerne se flere forskningsresultater men ser samtidig potentiale i de nye resultater.

- Det her er endnu et bevis, der fører os i retning af, hvordan vi kan angribe kræft fra flere vinkler. Vi ved, hvad de skal gøre, når nogen får kræft, men dette kunne være en måde at forhindre det i selv at udvikle sig. Vi ønsker at helbrede kræft, men ideelt set så vil vi gerne forebygge det, siger Stephanie Bernik.

Læs også: Ny kræft-vaccine forhindrer blodforsyning til tumor