Forkølelsessår: De bedste og værste husmoderråd nyhed

Husmoderråd er der er mange af og nogle er gode. Andre skal man gå helt udenom, når det kommer til forkølelsessår.

Man vågner om morgenen og ser sig i spejlet. Dér sidder det. Rødt og ømt på læben. Forkølelsessår! Man farer til tasterne og skriver til bedsteveninden, ringer til mormor, søger på nettet. For hvad gør man, når et forkølelsessår sidder og lyser som en lanterne midt i ansigtet?

De gode husmoderråd mod forkølelsessår

1. Handl hurtigt

Jo hurtigere man opdager et forkølelsessår, jo større chance er der for at komme skaden til livs. Så snart man mærker varme, prikken og ubehag, eller bemærker en bums eller revne i læben, bør man være opmærksom på, at det kan være tegn på, at man har fået et forkølelsessår.

2. Spis sundt

Man kan ”spise” et forkølelsessår væk. Særligt frugt og grønt med et højt indhold af c-vitamin, fx broccoli, appelsiner, kiwi, peberfrugt (rød), blomkål og rosenkål, er med til at styrke kroppens immunforsvar, så det kan bekæmpe den virus, der er årsag til forkølelsessår.

3. Tag en vitaminpille

Den, der har haft et forkølelsessår, har virus i kroppen for altid. Men virus ligger i dvale og går ikke i udbrud, så længe kroppens immunforsvar er stærkt. Vitaminpiller indeholder stoffer, som styrker kroppens immunforsvar, så den kan holde virus nede.

4. Sov godt – og længe

Søvn er helbredende i sig selv. Hvis man sover dårligt eller for lidt, svækker det kroppens immunforsvar og det får sværere ved at bekæmpe udbrud af forkølelsessår. En god lang nattesøvn på minimum syv timer for voksne mennesker virker både helbredende og forebyggende på forkølelsessår, så vel som kroppens helbredstilstand generelt.

De værste husmoderråd mod forkølelsessår

1. Påsmør atamon og tandpasta

Påsmøring af atamon og tandpasta direkte på forkølelsessår har ikke en påvist kurerende virkning. Selv om det kan have en momentan udtørrende effekt på et væskende forkølelsessår, så forårsager det i højere grad svie og generelt ubehag.

2. Dup med finsprit

Nogle anbefaler, at man skal dyppe en vatpind i finsprit og duppe sit forkølelsessår med den. Det er meget smertefuldt og til trods for, at ren sprit kan have en vis desinficerende virkning, er det ikke en behandling, der bør anvendes til forkølelsessår.

3. Kill it with love

Det gør ingen skade at knuselske sit forkølelsessår. Men kærlighed og positive tanker kan ikke fordrive ondet alene. Helingsprocessen kan dog føles nemmere, hvis man ikke går helt ned med flaget, hver gang man kigger sig i spejlet. Det er jo bare et forkølelsessår.

Artiklen er produceret i samarbejde med Zovir og journalist Alba Gry Nybo.