Forskere: Derfor får man gråt har af stress nyhed

Man har i lang tid haft en teori om at stress medførte gråt hår. Nu er denne teori blevet undersøgt yderligere af forskere fra Harvard University, og de har fundet en sammenhæng mellem de grå hår og stress.

Forskerne kiggede i første omgang på kortisol, der også er kendt som et “stresshormon”, da det udskilles i kroppen, når hjernen opfatter en trussel.

Udskilningen af kortisol er en meget vigtig funktion for kroppen, som har mange gavnlige effekter, men et forhøjet indhold kortisol i blodet, over en længere periode, kan have en negativ indflydelse på helbredet.

Læs også: Hårtab hos mænd - her er alt du bør vide

I sidste ende var det dog ikke kortisol, som stod bag de grå hår - Det er i høj grad det sympatiske nervesystem der er synderen. Disse nerver findes over hele kroppen, og dermed også omkring hver hårsæk.

De hormoner, som kroppen udskiller ved stressede situationer - nærmere bestemt noradrenalin - medvirker til at pigmentproducerende stamceller bliver aktiveret og derfor udtømmer hårets “reserve” af farve.

“Den skadelige virkning af stress, som vi opdagede var ud over hvad jeg kunne forestille mig” sagde Ya-Chieh Hsu, ph.d., en af hovedforfatterne bag studiet og lektor i stamcelle og regenerativ biologi ved Harvard, i en pressemeddelelse. ”Efter blot et par dage gik alle pigmentregenererende stamceller tabt. Når de er væk, kan du ikke regenerere pigmenter mere. Skaden er permanent.”

Fremtidige undersøgelser

Det nye studie fra Harvard er kun starten af undersøgelserne, og det vil tage længere tid at indsamle yderligere data og underbygge resultaterne yderligere. På trods af dette sætter studiet en streg under, at stress kan være grund til fysiske forandringer på kroppen.

”Ved at forstå præcist, hvordan stress påvirker stamceller, der regenererer pigment, har vi lagt et grundlag til at forstå, hvordan stress påvirker andre væv og organer i kroppen,” siger Hsu. ”At forstå, hvordan vores væv ændrer sig under stress, er det første kritiske skridt hen imod en eventuel behandling, der kan standse eller vende den skadelige virkning af stress ud.”

Betyder det også at vi en dag kan kan undgå grå hår, som bliver forårsaget af stress? Det må tiden vise.

Læs også: Derfor taber nogle kvinder håret

“Vi har stadigvæk en masse at lære på dette område” siger Hsu.

Det er dog vigtigt at understrege at den primære årsag til gråt hår er genetik.

Kilder: Healthline og Harvard Medical School