Forsøg med at fryse brystkræft ihjel lover godt nyhed

Brystkræftpatienter kan nu behandles uden en operation efter udviklingen af en ny teknik, der ødelægger kræftknuderne ved at fryse dem til is. Behandlingen tager kun 15 minutter og efterlader næsten intet ar. I et japansk forsøg har foreløbig ingen kvinder fået tilbagefald efter behandlingen.

Nyt håb for brystkræftpatienter

Kræft er noget helvede har skabt, og derfor skal det bekæmpes med is. Det er sikkert ikke sådan, at udviklerne af en ny metode til behandling af brystkræft har tænkt, men resultatet er det samme. De vil fryse kræftknuderne ihjel med en ekstrem kold nål.

Metoden, der også kaldes cryoablation, er nu ved at blive testet på 30 japanske kvinder, og de foreløbige resultater er lovende. Indtil nu er 13 kvinder blevet behandlet med frysemetoden, og ingen af dem har indtil videre fået tilbagefald.

Læs også: Sådan undersøger du dine bryster

- Cryoablation kan være et fantastisk værktøj i behandlingen af brystkræft, siger Eisuke Fukuma, læge og leder af forsøgene på Kameda Medical Centre i japanske Chiba, ifølge avisen The Telegraph.

Mindre smerte

Lægerne bruger en underafkølet nålespids til gentagne gange at fryse og derefter optø kræftknuden. Det dræber det skadelige væv, som i sidste ende dør.

- Cellerne i kroppen består hovedsageligt af vand, og derfor fryser de. Der har før været forsøg med at bruge varme til at ødelægge kræftceller, men det kan være ekstremt smertefuldt, fordi vores kroppe er meget følsomme over for varme. Kulde har en bedøvende effekt, så patienterne føler kun meget lidt smerte under og efter behandlingen, siger Hezi Himmelfarb, direktør i israelske IceCure Medical, der har udviklet den nye fryseteknik.

Læs også: Diabetes linkes til brystkræft hos ældre kvinder

Flydende nitrogen i nålen

Nålespidsen bliver nedkølet til -170 grader ved at pumpe flydende nitrogen gennem et net af små rør, så kirurgen kan styre størrelsen af isklumpen for at sikre, at hele kræftknuden bliver frosset, uden at sundt brystvæv bliver ødelagt. Forskerne bag teknikken siger, at det er muligt at behandle knuder så store som golfbolde.

Teknikken kræver ikke fuld bedøvelse og behandlingen varer cirka 15 minutter. Udviklerne mener, at metoden kan være et alternativ til kirurgi, som ofte kræver, at kvinder bliver på hospitalet i op til en uge, og kan give tydelige ar.

Læs også: Forebyg brystkræft med disse grøntsager

- Der er meget lidt ardannelse, da det er kun nålen, der ind i kroppen, og kræftknuden behøves ikke at blive fjernet, siger Hezi Himmelfarb til avisen.

Behandlingen er allerede godkendt i USA, og Hezi Himmelfarb håber, at EU følger trop i løbet af 2013. Mere end 4.700 danske kvinder får hvert år konstateret brystkræft.