Fuldkorn bedre end frugt og grønt
Spis groft og vælg fuldkorn, det er et af de 8 danske kostråd og man har længe vidst, at fuldkorn har en gavnlig effekt på hjertekarsygdomme, men nu viser en analyse offentliggjort i British Medical Journal (BMJ), at fuldkorn har en forbyggende effekt på tarmkræft, som er den mest udbredte kræft form i verden, med 1,2 mio. nye tilfælde hver år.
Læs også: de 8 kostråd
10 gram fibre reducerer risiko med 10 procent
Undersøgelsen fandt, at for hver 10 g fuldkornsfiber, man yderligere indtager hver dag, sker der et fald i risikoen for at udvikle tarmkræft med 10 %
Det betyder, at hvis man spiser 5g fuldkornsfibre om dagen og øger mængden til 15 g fuldkornsfibre, så reduceres risikoen for tarmkræft med 10 %
Læs mere om kræft i tarmen her
Forskerne fandt også, at hvis man indtager 90 g hele kerner hver dag, så vil man have en reduceret risiko for tarmkræft på 20 %
Ifølge Kræftens Bekæmpelse opdager man i Danmark ca. 4.000 nye tilfælde af tarmkræft hvert år i form af endetarmskræft og tyktarmskræft