Fuldkorn bedst mod tarmkræft nyhed

En kost som indeholder mange fibre fra fuldkorn, reducerer risikoen for tarmkræft, viser en ny analyse af 25 studier. Undersøgelsen viser ingen tydelige tegn på at kostfibre fra frugt, grøntsager og bælgfrugter, har samme gode effekt.

Fuldkorn bedre end frugt og grønt

Spis groft og vælg fuldkorn, det er et af de 8 danske kostråd og man har længe vidst, at fuldkorn har en gavnlig effekt på hjertekarsygdomme, men nu viser en analyse offentliggjort i British Medical Journal (BMJ), at fuldkorn har en forbyggende effekt på tarmkræft, som er den mest udbredte kræft form i verden, med 1,2 mio. nye tilfælde hver år.

Læs også: de 8 kostråd

10 gram fibre reducerer risiko med 10 procent

Undersøgelsen fandt, at for hver 10 g fuldkornsfiber, man yderligere indtager hver dag, sker der et fald i risikoen for at udvikle tarmkræft med 10 %
Det betyder, at hvis man spiser 5g fuldkornsfibre om dagen og øger mængden til 15 g fuldkornsfibre, så reduceres risikoen for tarmkræft med 10 %

Læs mere om kræft i tarmen her

Forskerne fandt også, at hvis man indtager 90 g hele kerner hver dag, så vil man have en reduceret risiko for tarmkræft på 20 %

Ifølge Kræftens Bekæmpelse opdager man i Danmark ca. 4.000 nye tilfælde af tarmkræft hvert år i form af endetarmskræft og tyktarmskræft

Se artiklen på British Medical Journal her