Grapefrugt og appelsinjuice muligvis forbundet med risiko for hudkræft nyhed

Ifølge et nyt amerikansk studie kan et stort indtag af grapefrugt og appelsinjuice muligvis medføre en øget risiko for modermærkekræft.

Tidligere forskning har antydet, at tan lotion indeholdende en gruppe naturligt forekommende stoffer kaldet furocoumariner – som findes i citrusfrugter – kan øge risikoen for modermærkekræft.

Derfor satte hovedforfatter Dr. Shaowei Wu og resten af forskerholdet fra Brown Universitet i Providence sig for at undersøge, om mængden af citrusfrugter man indtager kan være forbundet med øget risiko for modermærkekræft.

Forskerholdet analyserede data fra mere end 100.000 amerikanske mænd og kvinder, som havde deltaget i to store spørgeskemaundersøgelser startet i henholdsvis 1984 og 1986. Hvert fjerde år blev de deltagende personer bedt om at besvare et spørgeskema omkring deres kostvaner, og igennem disse spørgeskemaer var det muligt for forskerne at finde frem til personernes indtag af citrusfrugt.

I løbet af de 24-26 år som spørgeskemaundersøgelsen varede, blev 1.840 personer diagnosticeret med modermærkekræft. Forskerne fandt frem til, at desto højere et indtag af appelsiner, grapefrugter eller juicen fra disse frugter, jo større var sandsynligheden for at udvikle modermærkekræft hos de deltagende personer.

Eksempelvis havde de personer som i gennemsnit indtog citrusfrugterne 1,6 gange om dagen, 36% større risiko for at udvikle modermærkekræft.

Selvom Dr. Wu og hans kollegaer ikke undersøgte mekanismerne bag sammenhængen mellem indtag af citrusfrugter og risikoen for modermærkekræft, så spekulerer de i, om det kan skyldes citrusfrugternes store indhold af furocoumariner, som menes at gøre huden ekstra følsom over for solen.

På trods af undersøgelsens resultater, er det endnu for tidligt at kunne redegøre for en eventuel direkte sammenhæng mellem citrusfrugterne og modermærkekræft.

”Vi anbefaler IKKE en ændring i folks frugtindtag - frugter og grøntsager er vigtige for den generelle sundhed” siger Dr. Wu. ”Men indtil vi lærer mere om disse furocoumariner, så bør de personer, som regelmæssigt indtager friske citrusfrugter, være ekstra forsigtige med solen.”

Mere artikler om din hud: