Gratis HPV-vaccine fra august nyhed

Fra den 27. august kan alle unge kvinder født mellem 1985 og 1992 gå til lægen og blive vaccineret gratis mod livmoderhalskræft. Årgangene fra 1993-95 er ikke umiddelbart omfattet af tilbuddet om gratis vaccine, idet de tidligere har fået tilbuddet, da vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer på det kraftigste til, at man ikke lader de 15-19-årige i stikken, bare fordi de har haft tilbuddet tidligere. Sundhedsministeren er ikke afvisende.

Gratis HPV vaccine til unge kvinder

27. august 2012. Fra den dato kan alle unge kvinder født mellem 1985 og 1992 gå til lægen og blive vaccineret gratis mod HPV.

Vaccinen er den samme som den, der allerede bruges som en del af børnevaccinationsprogrammet til piger i 12 års alderen. Det betyder, at den både beskytter mod livmoderhalskræft og kønsvorter.

Læs også: Alt hvad du skal vide om HPV vaccinen.

En helt årgang af kvinder svigtes

Kræftens Bekæmpelse kritiserer sundhedsministeren for ikke at tilbyde vaccinen til de mange piger, som ikke fik vaccinen i det såkaldte cath-up forløb i 2009. I følge Kræftens Bekæmpelse er ca. 19.000 kvinder fra de årgange er ikke blevet vaccineret.

- Man svigter de yngre årgange ved ikke at lade dem være en del af tilbuddet. Da de havde muligheden, var der slet ikke den viden og forståelse for, hvor vigtigt det er at blive vaccineret, som der er i dag. Det handler om at undgå, at kvinder helt unødvendigt får livmoderhalskræft og ikke om, hvorvidt de allerede har haft tilbuddet, siger Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen