Gratis vaccination for HPV udløber nyhed

Tilbuddet om gratis vaccination mod human papilloma virus, HPV, udløber snart for de ældste piger. Sundhedsstyrelsen ønsker at gøre opmærksom på at vaccinationer i det såkaldte catch-up program til piger født i 1993 – 1995 stopper med udgangen af 2010. Herefter er vaccination ikke længere gratis.

8 ud af 10 piger er vaccineret

De seneste tal for catch-up programmet viser, at over 80 procent af pigerne i programmet har fået alle tre doser HPV-vaccination. Opgørelsen medtager ikke vaccinationer givet, inden det gratis program startede, og dækningen kan derfor være højere.

Kort om HPV

  • 80% af alle danskere vil få infektionen på et tidspunkt
  • HPV vaccinen beskytter mod HPV typerne 6, 11, 16 og 18
  • HPV 16 og 18 er skyld i 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft
  • HPV-vaccination udføres hos den praktiserende læge
  • Vaccinationsprogrammet består af 3 vaccinationer

For få piger får den fulde vaccine

For rutineprogrammet har kun 74 procent af alle piger født i 1996 fået alle tre vaccinationer, og Sundhedsstyrelsens målsætning er, at mindst 85 procent skal gennemføre hele vaccinationsforløbet. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at tilbuddet om gratis vaccination starter, når pigerne fylder 12 år, men ophører når de fylder 15 år.

En endelig opgørelse kommer i 2011, når Statens Serum Institut (SSI) inkluderer tal fra Lægemiddelstyrelsen om HPV-vaccination givet uden for programmet.