Gravide skal ikke gå to uger over tid nyhed

Gravide skal ikke længere gå to uger over tid, før de bliver tilbudt at få sat fødslen i gang.På det årlige praksismøde har de danske fødselslæger netop besluttet, at gravide skal have det tilbud tidligere. Op mod en uge tidligere end hidtil, hvis den gravide selv udtrykker ønske om det.

Født inden to uger over tid

Risikoen for komplikationer under fødslesn , eller at barnet dør før det bliver født, stiger, når kvinderne går over tid. Derfor ønsker lægerne, at alle gravide nu skal have født, inden de når to uger over terminen. Derfor skal igangsættelserne nu ske i mellem 41. og 42. graviditetsuge.

- Der er jo rigtig mange undersøgelser, der viser, at det ikke er særlig sundt for børnene at blive født meget senere end 42 uger. Det alvorligste er selvfølgelig, at de dør inde i livmoderen. Et andet problem er, at de hyppigere får problemer med at sluge grønt fostervand. De bliver så store, at de kan sidde fast med deres skuldre og kan blive skadet af det. Det kan være lammelser i armene, siger ledende overlæge på Gynækologisk/obstetrisk Afdeling på Roskilde Sygehus Charlotte Wilken-Jensen, der var tovholder for den arbejdsgruppe, som op til lægernes årlige guideline-møde havde lavet oplæget.

Individuel vurdering af de gravide

Lægerne lægger op til, at der fremover skal laves en mere individuel vurdering af den enkelte gravide. Dermed bliver der også åbnet for, at der skal lyttes, hvis en kvinde ønsker at få sat fødslen i gang en uge efter terminen.


- Vi vil se på, hvem moder er, er hun førstegangsfødende, hvor højt BMI, hvor gammel, hvor stort er barnet, hvor meget fostervand er der, forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

De nye guidelines bliver offentliggjort om en måned og betyder også, at kvinder over 40 år og de svært overvægtige alle vil få tilbudt igangsættelse en uge over terminen. Derefter skal retningslinjerne implementeres på landets fødeafdelinger.