Nyt studie giver håb til patienter med tyk- og endetarmskræft nyhed

Patienter med kræft i tyk- og endetarmen, der har spredt sig til andre organer, får nu bedre chancer for at leve længere. Det nye kræftlægemiddel Zaltrap har en ny virkningsmekanisme og viser gode resultater i et netop offentliggjort studie. Det er en særlig god nyhed for danske patienter, da vi har en kedelig rekord med den højeste dødelighed i hele Norden.

Danmark har rekord i tyk- og endetarmskræft

Hvert år får mere end 4.000 danskere konstateret kræft i tyk- og endetarmen1. Det gør kræftformen til den tredje hyppigste i Danmark. Desværre har danskerne en kedelig rekord, idet dødeligheden ved tyk- og endetarmskræft er den højeste i hele Norden.

Men nu ser det ud til, at det nye kræftlægemiddel Zaltrap (aflibercept) kan være med til lave om på den sørgelige statistik, da et nyt fase-III studie med 1.226 patienter, her iblandt danske patienter fra Odense og Aalborg, viser en forbedret overlevelse.

Resultatet af studiet er netop offentliggjort i et af verdens mest anerkendte videnskabelig tidskrifter for kræftbehandling- Journal of Clinical Oncology.

Læs også: Tyktarmskræft og endetarmskræft - Symptomer, årsag og behandling.

Signifikant livsforlængende behandling

Det nye studie, VELOUR, viser en signifikant bedre medianoverlevelse på 13,5 måneder ved behandling med Zaltrap i kombination med FOLFIRI ift. 12,1 måneder for FOLFIRI alene.

Risikoen for at dø nedsættes med 18 %3. I studiet er Zaltrap givet til patienter, der tidligere er blevet behandlet med oxaliplatin-baseret kemoterapi3. Det er første gang, at et biologisk lægemiddel i kombination med FOLFIRI giver længere overlevelse hos denne gruppe af patienter.

Studiet viser også, at flere patienter responderer på den nye behandling og får bremset tumorvæksten i en periode.

- Det nye studie, som er gennemført efter de strengeste videnskabelige kriterier, beviser, at vi nu med sikkerhed kan tilbyde en signifikant livsforlængende behandling til denne gruppe af svært syge patienter. Det er derfor muligt at imødekomme behovet for flere terapeutiske muligheder med en behandling med en helt ny virkningsmekanisme, som målrettet hæmmer kræfttumorernes vækst og evne til at sprede sig ved at bremse flere vækstfaktorer på en gang," siger overlæge, Benny Vittrup, Onkologisk afdeling, Herlev Hospital.

Læs også: Kostfibre beskytter mod tyktarmskræft.

Ny virkningsmekanisme hæmmer tumorvækst

Den nye behandling er en såkaldt angiogenesehæmmer, der bremser kræftcellernes evne til at danne nye blodkar. Hvis kræfttumoren ikke bliver forsynet med blod, kan det bremse væksten eller endda få den til at skrumpe i størrelse. Zaltrap giver en bred hæmning af vækstfaktorerne VEGF-A, VEGF-B og PIGF, som alle medvirker til dannelsen af nye blodkar i kræftcellerne. Fremtidig forskning vil afklare, hvorvidt denne bredere virkningsmekanisme kan være årsagen til, at Zaltrap virker, hvis kræftcellerne er resistente over for tidligere behandling.

Læs også: D-vitamin beskytter mod tyktarmskræft.

Behandling fås inden godkendelse

Zaltrap er ved at blive godkendt af EMA (European Medicines Agency), men allerede nu starter et såkaldt Early Access Programme op på Rigshospitalet, så danske patienter kan få gavn af den nye behandling.