Halsbrand forringer livskvaliteten nyhed

Mange danskere kender den smertefulde svie bag brystbenet, som halsbrand og sure opstød giver. Halsbrand opstår særligt, når vi burde være veltilpasse og have det godt, som f.eks. efter et måltid eller ved sengetid, når man lægger hovedet på puden. For de fleste medfører halsbrand forringet livskvalitet.

Fem- ti procent er berørt af halsbrand

Hvert år søger 5-10% af den danske befolkning rådgivning og lindring af halsbrand på landets apoteker og hos lægen. Halsbrand og sure opstød skyldes, at lukkemekanismen mellem mavesækken og spiserøret ikke fungerer som den skal, og at væske fra mavesækken løber tilbage op i spiserøret.

Halsbrand og sure opstød kan ramme alle, og det opleves typisk som en sviende eller brændende fornemmelse bag brystbenet og til tider helt op i halsen.

Nydelser i livet vælges fra

Halsbrand opstår for nogle efter indtagelse af eksempelvis krydrede fødevarer eller alkohol samt ved sport, når man hopper eller bøjer sig forover, og når man ligger ned. Halsbrand resulterer ofte i forringet livskvalitet som ses i bl.a. dårlig søvn, træthed, nedsat koncentrationsevne samt at mange hverdagsaktiviteter, motionstyper, fødevarer og nydelser bliver fravalgt.

Halsbrand handler om mere end blot mavesyre

Den sure væske fra maven, som står op i spiserøret ved halsbrand, indeholder ikke kun syre, men også en koncentration af enzymer og sekret fra maven som pepsin og galde, som kan skade vævet i spiserøret. Der findes en række lægemidler på markedet, som kan dulme generne. Der er netop kommet et nyt lægemiddel på markedet, Galieve, som stopper hele tilbageløbet ved at danne en beskyttende barriere oven på indholdet i mavesækken, så det ikke løber tilbage.

Galieve fås i håndkøb. Tal evt med læge eller apoteker om hvilken behandling er bedst.