Hold dig sund i haven nyhed

Sundhed er et emne, som altid har fyldt. At være sund har altid været omdrejningspunktet for den perfekte livsstil. Vores kultur har heldigvis ændret sig, og i de seneste 10 år, er der kommet et større fokus på, hvad en sund livsstil egentlig er. Den perfekte livsstil og det perfekte liv findes ikke. Sunde livsvaner skal ikke være et udtryk for prestige eller umenneskelig overskud. Særligt de seneste år, har mentalt velvære og balanceret sundhedsvaner været et emne, som har fået lov til at fylde meget – og med god grund. Vores ide om sundhed har ændret sig gennem årene og vi er i højere grad begyndt at udforske alternative måder at holde os sunde på. Frisk luft og natur har dog altid præget vores kollektive ide om sundhed, men med tidens teknologi glemmer vi at tage ud og nyde græsset under vores tæer. Læs med her og opdag alle de måder, hvorpå tid brugt i haven er sundt for dig.

Aktiv afslapning

Mindfulness, meditation, tænkepauser osv. I en tidsalder præget af højt tempo, har den indlysende løsning længe været ro og afslapning. Men det er ikke alle der gavner af at sidde stille og trække vejret dybt med hjælp fra meditation, for nogen er det faktisk mere stressende end det er afslappende. At bruge tid i haven, er en aktiv afslapning. Ligesom princippet med meditation og mindfulness, så kan havearbejde få dine tanker væk fra hverdagens travlhed og få fokus tilbage til nuet. Afslapning handler om at kende og lytte til sin krop. Det er lige så okay at finde ro i aktiviteter, som det er at smide bagenden ned på en yogamåtte og lave vejrtrækningsøvelser.

Slip af med stress

Man bliver gladere af at gå i haven, det viser forskning. Haven er et “rum”, som de fleste forbinder med ro. Det er et sted, hvor vi kan gå for os selv uden at være ensomme, hvilket i en tidsalder kendetegnet ved konstant stimuli, er en sjældenhed. Haven kan blive dit frirum i stress og jag. Nogle kan blive nervøs ved tanken om at skulle gå og passe have, men det handler ikke om, at du skal til at omlægge hele din have og kreere et havelandskab, som skal kunne sammenlignes med paradis. Det handler ikke om perfektion, men derimod om at mærke kroppen og sindet arbejde sammen.

Havearbejde og depression

Havearbejde har også vist sig at have en positiv effekt hos mennesker, som døjer med depression. Depression er psykisk lidelse præget af nedtrykthed, øget træthed og generelt nedsat interesse. Havearbejde giver en opgave at stå op til. Det er et ansvar, som ikke er så uoverskueligt, som de andre ansvar man som deprimeret ikke har overskud til. At tage sig af noget, se det udvikle sig og se ens arbejde bære frugt, bogstavelig talt, har en positiv effekt for ens psyke. Hvis overskuddet ikke er til at finde, så vil haven passe sig selv – planter dør, men de vokser også frem igen. En have er en proces, som godt kan holde til, at man giver slip og prøver på ny igen. Når man ikke at slå græsset den planlagte dag, så sker der ikke noget ved, at det først bliver gjort dagen efter. Det er en rolig måde at vænne sig til at få energi til hverdagens opgaver igen. Derudover viser en undersøgelse, at 94% af de adspurgte, blev glade af at gå i haven. At pleje en have er både at gøre noget godt for dit hjem, men også for dig selv. Det er denne selvpleje, som har en positiv effekt.

Hold dig aktiv med havearbejde

Foruden det mentale overskud havearbejde kan give, så har det også fysiske fordele. At bruge tid i haven kan være ligeså effektivt som en tur i fitness eller en god løbetur. Ved at slå græsset, klippe hækken eller finde spaden frem i bare 20 min., kan du brænde alt mellem 90-130 kalorier.

Luft dine planter

Planter er et kæmpe hit. Det lyder måske lidt skørt, men det er virkelig populært at indrette med vores grønne venner – og pynte gør de virkelig. Har du en forkærlighed for planter og blomster, så drop at se dem visne indendørs og få dine planter rykket ud. Nu skal du ikke til at rykke dine sensitive orkideer udenfor, men udvid din kærlighed for planter ved at anskaffe dig udeplanter.