Hold din familie sund og rask – vask hænder nyhed

Vinteren nærmer sig og med den sæsonen for løbende næser, ondt i halsen og mange sygedage. 90% af alle infektioner overføres via vores hænder. Derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte for at undgå smitte. Men en undersøgelse lavet af YouGov for Dettol tyder på, at danskerne ikke har de bedste håndhygiejne vaner.

Den nye Dettol hygiejneundersøgelse af danskernes hygiejnevaner viser, at unge mellem 18 og 34 år vasker hænderne langt mindre end deres forældre og bedsteforældre i vigtige situationer.

F.eks. vasker halvdelen af de unge sjældent eller aldrig hænder, inden de spiser, og mere end hver 5. af de unge mener ikke, at det er nødvendigt at bruge sæbe ved hver håndvask.

Rene hænder giver færre sygedage

- Det er dårligt nyt, at de unge, som måske er forældre, slækker på håndhygiejnen. Småbørn kan have op til 80 sygedage om året pga. infektionssygdomme, og det er bevist, at forbedret hygiejne kan reducere det antal med helt op til 35%. Derfor er det vigtigt at have gode hygiejnevaner og ikke mindst at give dem videre, når man får børn, siger Birgitte Sachmann, hygejnesygeplejerske i Fredericia Kommune.

Det er især, når man går fra en aktivitet til en anden f.eks. fra at lege med børnene til at lave mad eller fra et sted til et andet, at det er vigtigt at vaske hænder. Undersøgelsen viser, at 50% af danskerne ikke vasker hænder, når de kommer hjem, enten fordi de glemmer det, eller fordi de ikke mener, det er vigtigt.

- Man ser det jo ikke, men man har masser af bakterier på hænderne, når man kommer hjem, og dem overfører man, når man tænder lyset, tager mad ud af køleskabet osv. Derfor er det en god vane at vaske hænder med det samme og også lære sine børn det, så man ikke får fordelt alle bakterierne fra børnehaven eller skolen i sit hjem i samme omgang, siger Inge Norus, ernærings- og husholdningsøkonom.

Læs også: Sådan forebygger du og mildner forkølelse og influenza.

Kilder

  1. Luciw P, Lars S, Ristorp A (2003) Rene hænder giver raske venner.
  2. Dettol hygiejneundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.004 CAWI-interview med personer i alderen 18-65 år, i juli 2011.

Dettol støtter Rådet for Bedre Hygiejne i at udbrede kendskabet til fordelene ved gode hygiejnevaner.

Dettol har i samarbejde med Rådet for Bedre Hygiejne og sundhedsplejerske Lene Møller produceret filmen ’Ren og rask’, som viser, hvordan man som forældre til småbørn kan forbedre hygiejnen i hjemmet.

Du kan læse mere om personlig hygiejne på Dettols hjemmeside.