HPV skaber frygt blandt kvinder nyhed

Tusindvis af kvinder får hvert år konstateret celleforandringer eller foretaget et keglesnit med store konsekvenser til følge. For har man først én gang haft en sygdom, man kan dø af, er frygten plantet i kroppen.

Derfor er det paradoksalt, at halvdelen af kvinderne, ifølge en ny undersøgelse fra Netdoktor, ikke taler med lægen om at forhindre sygdommen i at blusse op igen, mener ekspert.

Hvert år får 15.000 danske kvinder konstateret HPV-relaterede celleforandringer - 5.000 endda i så svær grad, at et keglesnit er nødvendigt. Celleforandringerne kan føre til livmoderhalskræft, en sygdom, som 175 kvinder hvert år dør af i Danmark, og det skaber frygt hos kvinderne.

Frygter døden og sygdommens tilbagevenden

Således frygter hver anden kvinde (50 pct.), der har fået et keglesnit, at celleforandringerne vender tilbage. Og over halvdelen (56 pct.) er bange for at få kræft. Det viser en ny undersøgelse blandt 966 danske kvinder i alderen 16-45 år foretaget af Netdoktor som led i oplysningskampagnen HPVkundskab.dk.

Samtidig har hver tiende (10-12 pct.), der har haft enten celleforandringer eller fået et keglesnit, frygtet at dø.

- Frygten sidder dybt i kroppen, når man har haft en potentielt dødelig sygdom – også selvom symptomerne er forsvundet, siger antropolog Gitte Lee Mortensen, der har forsket i konsekvenserne af celleforandringer og keglesnit hos kvinder.

Læs også om HPV pg HPV vaccination her

Ny sygdom kan forebygges

En HPV-vaccine nedsætter risikoen for en ny HPV-infektion og for, at sygdommen blusser op igen. Alligevel taler halvdelen af de kvinder (49-56 pct.), der har haft celleforandringer eller fået et keglesnit, ikke med lægen om vaccinering efterfølgende.

- Mange kvinder frygter, at sygdommen vender tilbage, men man kan faktisk gøre noget for at reducere sin risiko, for en HPV-vaccine beskytter mod ny infektion. Det undrer mig, at det budskab ikke er nået ud til de mange kvinder, som hvert år må igennem et opslidende forløb med celleforandringer og måske endda keglesnit, siger Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Læs også: HPV vaccine nu til kvinder op til 26 år

32-årige Christina Barner Tørngren fra Kastrup har deltaget i kampagnen og undersøgelsen. Hun har oplevet at have celleforandringer på egen krop:

- Jeg fik konstateret svære celleforandringer for tre år siden, og det endte med, at jeg fik foretaget et keglesnit. Det var et meget ubehageligt forløb, som jeg for alt i verden gerne ville have undgået, og som jeg frygter at skulle opleve igen.