Derfor er det vigtigt at holde øje med hvid belægning på tungen nyhed

I en hverdag, hvor de flestes opmærksomhed ofte er rettet mod skærme og hverdagens forpligtelser, er det nemt at overse de små tegn, en krop forsøger at fortælle en. Én af disse oversete indikatorer er den hvide belægning, der kan finde sit skjulested på en tunge. På overfladen kan det virke som en uskyldig tilstedeværelse, men bag dette tilsyneladende harmløse fænomen gemmer der sig potentielt vigtige signaler om vores helbred. Derfor er det vigtigt at tage hvid belægning på tunge seriøst, når du har spottet det, da det kan være harmløst, men også kan være mere alvorligt.


Hvad er hvid belægning på tungen, og hvorfor opstår det?

Hvid belægning på tungen kan skyldes flere faktorer og kan være tegn på noget så simpelt som dårlig mundhygiejne eller en mere alvorlig tilstand. Uanset alder bør du altid få undersøgt årsagen til belægningen på tungen. Hos spædbørn (under 1-års-alderen) er svampeinfektion i munden en almindelig årsag kaldet trøske, forårsaget af candida-svampen. Hos voksne er den mest almindelige årsag bakterievækst forårsaget af faktorer som dårlig mundhygiejne, mundtørhed og sove med åben mund.

Hvis der opstår en plet, knold eller et sår på tungen, som ikke forsvinder, anbefales det at søge vurdering hos en tandlæge eller tandplejer, som kan give et professionelt svar på omstændighederne. Der er dog også nogle helt simple ting, du selv kan gøre, inden du booker et tandlægebesøg, eller mens du venter på dit tandlægebesøg.

Hvordan du selv kan undgå hvid belægning på tungen

Hvis du ønsker at undgå hvid belægning på tungen, kan du tage nogle enkle skridt på egen hånd. Det er også nogle tiltag, du kan gøre brug af, inden du går til tandlæge. Hvis den hvide belægning kan fjernes, ved du selv gør en eller flere af nedenstående tiltag, er belægningen generelt harmløs.

For at få en sund og lyserød tunge - som er sådan, en sund tunge skal se ud - anbefales det at reducere indtaget af alkohol, stoppe med at bruge snus og cigaretter, skylle munden efter hvert måltid og tygge sukkerfrit tyggegummi. Hvis ikke det viser nogen resultater, kan du også anvende GUM HaliControl® Tungeskraber til at skrabe tungen ren. En vigtig del er dog også at opretholde en god mundhygiejne ved at børste tænder og rengøre mellemrummene med tandtråd eller et andet til mellemrumsrengøring.

Det anbefales dog stadig at gå til tandlæge, således du kan være sikker på, at det ikke er noget alvorligt. Ligeledes kan det være, at tandlægen finder andre problemer med dine tænder og tandkød, som er vigtige at få ordnet.