Du bør vælge denne olie
Når man opvarmer madolier, så produceres der en masse nye kemiske forbindelser, hvoraf nogle kan være toksiske eller ændre den ernæringsmæssige værdi af olien.
Hovedformålet med studiet var at finde ud af hvilken olie, der var mest stabil ved høje temperaturer ved gentagen brug af den samme olie. Denne indgangsvinkel til studiet skyldes, at mange mennesker bruger den samme madolie, når de frituresteger.
Forskerteamet, anført af hovedforfatter Akram Zribi, udførte en række forsøg med de fire forskellige madolier. Ved gentagen brug af olierne ved forskellige temperaturer og stegningsmetoder, undersøgte man hvordan oliernes kemiske sammensætning ændrer sig ved stegning.
Resultaterne viste, at ud af de fire forskellige madolier, så var olivenolien samlet set den mest kemisk stabile. Forskerne konkluderede, at olivenolien var de andre madolier overlegen, eftersom den var bedre til at bevare sin kvalitet og ernæringsmæssige egenskaber.
Egenskaberne som olivenolien besidder, gør at den højst sandsynligt også er bedre for helbredet end de andre madolier.
Hvis man derfor vil anvende den sundeste madolie til sin madlavning, konkluderer studiet at olivenolie er det bedste valg. Man skal dog huske på, at olie indeholder mange kalorier, så selvom olivenolie er det sundeste valg af olie, er det ikke ensbetydende med at meget olivenolie er godt for helbredet.
Andre artikler:
- Sukkerholdige drikke ser ud til at udvikle skadeligt fedt omkring de indre organer
- 3 tips til et langt og sundt liv