Indsprøjtning fjerner fedtet nyhed

Et nyt dansk slankemiddel kan hjælpe svært overvægtige mennesker til at tabe sig gennem en daglig indsprøjtning. Vægttabet holder stadig efter to år med meget få bivirkninger, viser forsøg.

Test lover godt for nyt slankemiddel

Et lille stik om dagen kan blive det nye våben i kampen mod fedme og svær overvægt. Det viser forsøg med et nyt slankemiddel, som i modsætning til mange andre slankemidler skal sprøjtes ind i kroppen.
Det nye lægemiddel er udviklet af Novo Nordisk og netop afprøvet af europæiske forskere, og resultatet er for nyligt blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Obesity. Det skriver Videnskab.dk.

- Resultaterne efter de såkaldte Fase 2-forsøg viser, at en daglig indsprøjtning af ’Liraglutide’ giver et varigt vægttab stort set uden bivirkninger,« fortæller professor, dr.med. Arne Astrup, institutleder på Institut for Human Ernæring. Han er en af forskerne, der har stået i spidsen for den store undersøgelse.

Behandling hjælper overvægt og relaterede sygdomme

Lægemidlet har udover at reducere taljemålet også vist sig at give et fald i fedmerelaterede faktorer som forhøjet blodtryk og kolesterol, der forbindes med hjertekarsygdomme. Desuden medvirker midlet til en markant nedsat risiko for diabetes og har vist sig yderst effektivt til at behandle patienter med prædiabetes, som er et forstadie til type 2-diabetes.

I forsøget blev 564 fede eller svært overvægtige forsøgspersoner tilfældigt valgt til at blive udsat for enten det nye lægemiddel Liraglutide, placebo eller Orlistat, en aktiv ingrediens, der forhindrer enzymer i at nedbryde fedtet i maden.
Undersøgelsen var dobbelt-blindet, hvilket vil sige, at hverken deltagerne eller forskerne vidste, hvem der fik det aktive stof, og hvem der fik placebo.
Resultaterne viser bl.a., at deltagere på Liraglutide opretholdt et vægttab på 7,8 kg efter to år.

Arne Astrup oplyser til Videnskab.dk, at han ikke får penge for en eventuel salgssucces, men at han sidder i advisory board hos Novo Nordisk og tidligere har holdt foredrag, som Novo Nordisk har honoreret ham for.

Forsker: resultater lovende

Videnskab.dk har bedt en anden professor i farmakologi, Thue W. Schwartz, om at vurdere studiet.
Han er professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet og tidligere forskningschef på biotek selskabet 7TM Pharma, der er meget aktiv i opdagelse og udvikling af lægemidler mod fedme.

- Det er et godt forsøg og et meget spændende potentielt nyt middel mod fedme med en ret god påvist effekt i forhold til vægttab, vurderer han.

»For bare få år siden var der ikke mange, inklusiv Novo Nordisk, der troede, at det ville blive relevant med injektions lægemidler mod fedme. Men i mellemtiden er stort set alle andre tilsyneladende lovende slankemidler blevet trukket tilbage fra markedet eller i de sidste faser af udviklingen. Der er næsten kun Liraglutide tilbage, som til gengæld ser rigtig godt ud,« siger Thue W. Schwartz til Videnskab.dk.

Novo Nordisk oplyser, at de for nyligt er gået i gang med at teste Liraglutide i nogle store Fase 3-forsøg. Hvis forsøgene går efter planen, vil Liraglutide være på markedet omkring år 2015.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk