Influenza vacciner har ingen effekt nyhed

Influenzavaccine har kun en meget begrænset effekt på sunde voksne mennesker, det viser en ny undersøgelse fra Cochrane Instituttet i Italien. Kun undersøgelser sponseret af medicinalfirmaer viser positive resultater af vaccination mod influenza.

Influenzavacciner har nærmest ingen effekt.

Undersøgelsen har taget udgangspunkt i 36 undersøgelser om influenza, hvoraf 15 var sponsoreret af vaccineproducenter. De undersøgelser, som ikke var sponseret af firmaer, der selv sælger influenzavacciner, viste, at vaccinerne stort set ikke beskytter.

Cochrane konkluderer at under normale forhold skal 100 mennesker vaccineres, for at én person opnår effekt af vaccinen. Vaccinationen afkortede heller ikke sygdomsforløbet hos dem ,som blev smittet.

Professor ikke overrasket

Undersøgelsen overrasker ikke på Rigshospitalet. Professor Peter Skinhøj, der er ekspert i smitsomme sygdomme, anbefaler ikke vacciner til personer, der ikke er udsat for særlig risiko.

- Arbejdspladser for eksempel, som køber vacciner til deres medarbejdere, de spilder nok deres penge, siger han til B.T.

- Ser man på antallet af sygedage, når folk tager vaccinen, og når folk ikke gør, så er der ikke et haks forskel, siger Peter Skinhøj.

Han mener dog, at det for svage ældre og kronisk syge kan være besværet værd at få vaccinen, da den kan beskytte nogle.