Intet godt alternativ til mælk nyhed

Risikoen for at få en række sygdomme mindskes, hvis danskerne får magre mælkeprodukter hver dag. Det viser en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet, som gennemgår det videnskabelige grundlag for de nuværende mælkeanbefalinger.

Ingen fødevare er sunde eller usunde

Der har i flere år været diskussioner om, hvorvidt mælk er sundt. Mennesker har fysiologisk behov for de næringsstoffer, som vores mad indeholder, ikke for en bestemt fødevare - og størsteparten af fødevarerne er ikke kun sunde eller usunde. De fleste fødevarer indeholder en række forskellige næringsstoffer som proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Det gælder også for mælk.

Mælk nedsætter risiko for flere sygdomme

- For langt de fleste sygdomme ser vi, at det er gavnligt, hvis man indtager en moderat mængde mælk eller andre mælkeprodukter. Vi ved ikke, hvilke stoffer der er de gavnlige i mælk, og netop derfor kan vi ikke pege på alternativer, siger forsker Camilla Hoppe fra DTU Fødevareinstituttet.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har gennemgået litteraturen om sygdomme og sygdomsforekomster og ser, at der er en nedsat risiko for en lang række sygdomme som for eksempel udvikling af type 2 diabetes, slagtilfælde samt tyk- og endetarmskræft ved et højt indtag af mejeriprodukter. Men de ser også tegn på, at der er en øget risiko for prostatakræft.

Der er ingen klare konklusioner i forhold til mejeriprodukters indflydelse på børn og unges sygdomsrisiko, fordi de fleste af undersøgelserne primært er udført på voksne.

Bedst med et moderat indtag af fedtfattig mælk

Mælkeprodukter er fattige på jern og indeholder en del mættet fedt og transfedtsyrer – alt sammen noget der er med til at sætte grænsen for, hvor meget mælk der er plads til i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og de officielle kostråd. Derfor har forskerne også udført beregninger af forskellige kostsammensætninger.

- Ud fra vores beregninger vurderer vi, at alle raske danskere over 2 år dagligt bør indtage i størrelsesordenen¼ til 1/2 liter mælk eller mælkeprodukter i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og officielle kostråd, siger seniorforsker Anne Marie Beck fra DTU Fødevareinstituttet.

Baseret på beregninger af kostsammensætninger vurderer forskerne, at danskerne bør fortsætte med at vælge de fedtfattige mælkeprodukter for at leve op til næringsstofanbefalingerne om at begrænse mættet fedt.

Hvad angår sygdomsrisiko, viser de fleste sygdomsstudier, der indgår i rapporten, ingen klare tendenser i forhold til, om det er fedtrig eller fedtfattig mælk.