Irritabel tyktarm – nyt lægemiddel tilgængeligt nyhed

Det kan være svært at få en hverdag til at fungere, når den er præget af afføringsproblemer i form af forstoppelse, diarré eller begge dele, luft i maven, lugtgener, oppustet mave og smerter. Irritabel tyktarm er den mest almindelige mave-tarm-lidelse herhjemme, hvor mellem 10-15 pct. af befolkningen er ramt.

Livsstilændringer hjælper nogle, men nu er der kommet et lægemiddel på markedet, som kan hjælpe mod nogle af symptomerne.

Yngre kvinder bliver ramt af IBS

Hver 7. dansker bliver på et tidspunkt ramt af irritabel tyktarm, også kaldet IBS (irritable bowl syndrome). Sygdommen er ikke livsfarlig, men forringer livskvaliteten væsentligt. Det er især yngre kvinder, som bliver ramt. Patienter med IBS udvikler ofte en række følgesygdomme som f.eks. depression og angst.

Vi ved, at patienter med irritabel tyktarm ofte har en nedsat livskvalitet. Lidelsen kan manifestere sig meget forskelligt, og hovedsymptomer varierer fra ubehag i maven til mavesmerter, generende vekslende afføring - lige fra diarre til forstoppelse og til tider synligt oppustet mave. Mange affinder sig med lidelsen uden at konsultere læge eller snakke med familien eller venner, fortæller speciallæge Elisabeth Knudsen.

Læs også: Irritabel tyktarm - symptomer og behandling

Begrænset behandling ved irritabel tyktarm

Behandling af irritabel tyktarm har i mange år været begrænset til generelle lægemidler som f.eks. afføringsmidler. Livsstilsændringer og fokus på stress og kost har også hjulpet nogle. Der er nu kommet et receptpligtigt lægemiddel på markedet, som hjælper mod smerte og ubehag, oppustethed og forstoppelse.

Lider du af IBS, så tal med din læge, om det nye lægemiddel, Constella, kan være noget for dig.

Læs også: Kostfibre er vigtige for din sundhed