Jul uden mavepine nyhed

December måneds julefrokoster med mange lune retter og julebuffeter øger risikoen for at blive syg af madbakterier. Her kommer nogle gode råd fra fødevarestyrelsen, du kan følge hjemme i dit eget køkken, så du og dine gæster kommer gennem julens middage uden at få julehyggen spoleret af bakterier i maden

Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal de ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe på spisebordet, fordi maden hurtigt opnår en temperatur, hvor bakterier trives bedst. Hvis du vil gemme rester, bør retterne serveres i rækkefølge og sættes i køleskab, så snart maden er serveret for sidste gang.
Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt.

Hold øje med temperaturen i køleskabet

Letfordærvelige fødevarer som kød, pålæg og middags- og frokostretter bør altid opbevares i køleskabet ved højst 5 ºC, fordi de fleste bakterier ikke kan vokse, når temperaturen er 5 ºC eller derunder.

Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til den megen mad, er det en god idé at starte juleforberedelserne med at gøre rent og rydde op i køleskabet. Der er ting, der ikke nødvendigvis skal opbevares på køl. Det er fx konservesdåser, øl, sodavand, frugt og grøntsager.

Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når julefrokosten eller julemiddagen tilberedes, skal råvarerne holdes adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk eller æg over på mad, som spises uden at blive varmet yderligere op.

Husk at vaske hænder

Det er bedst at tilberede én ret ad gangen og at vaske hænder og skærebræt, knive og andre redskaber mellem håndtering af de forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier via hænder og redskaber.