Kaffe er nøglen til et længere liv nyhed

Tre kopper kaffe om dagen kan hjælpe dig til et længere liv.

Forskningen, der er publiceret i magasinet Annals of Internal Medicin, viser, at en ekstra kop kaffe kan forlænge dit liv - også selvom det er koffeinfri kaffe. Det skriver BBC.

Men skeptikere fremhæver, at det er umuligt at sige med sikkerhed, at det er kaffen, der har den positive effekt. Det kunne lige så godt være en sundere livsstil hos kaffedrikkere, så der er ikke nødvendigvis nogen grund til at tage en ekstra kop kaffe endnu.

Forskere fra International Agency for Research on Cancer og Imperial College London siger, at de har fundet ud af, at kaffedrikning hænger sammen med en lavere risiko for at dø - specielt af hjertesygdomme og sygdomme i maven.

Det kunne de konkludere efter at have analyseret data fra over en halv million sunde mennesker over 35 år fra 10 forskellige EU-lande.

De skulle i begyndelsen af forsøget fortælle, hvor meget kaffe de drak, og derefter kiggede forskerholdet på dødsfaldene over de næste 16 år.

Professor Sir David Spiegelhalter fra University of Cambridge siger til BBC, at hvis de længere levealdre kan tilskrives kaffe, kan man forvente, at en ekstra kop kaffe om dagen kan øge mænds levetid med tre måneder, mens kvinder kan få forlænget deres liv med en enkelt måned.

Men til trods for forsøgets størrelse, kan det ikke med 100 procents sikkerhed fastslås, at kaffebønner er den magiske ingrediens til et længere liv. Det er fordi, forskerholdet ikke har taget højde for alle faktorer, der kunne påvirke deres forsøgspersoner.

For eksempel har de ikke taget højde for, at kaffedrikkere måske tjener flere penge end ikke-kaffedrikkere. Og hvis man har råd til mere kaffe, har man måske også råd til andre ting, der kan hjælpe ens helbred.

Det kunne også være, at folk, der drikker tre kopper kaffe om dagen, bruger mere tid på at socialisere og at det har haft en positiv effekt på deres helbred.

Og selv hvis der er taget højde for andre årsagssammenhænge, er der stadig risici ved at drikke kaffe. For eksempel giver kaffe højere risiko for kræft i æggestokkene.

Men er kaffe så i virkeligheden godt eller skidt for din forventede levetid?

Det er meget svært at sige. Det ville kræve, at forskere tvang én forsøgsgruppe til at drikke kaffe hver dag, mens en anden forsøgsgruppe aldrig måtte røre kaffe.

Så indtil det er slået fast med sikkerhed, skal du måske lægge dine æg i en anden kurv. Du kan jo for eksempel tage cyklen eller gå ned til den café, hvor du bestiller din kaffe, så du får noget motion ind i hverdagen.